asdf

A mozit ellepte a homok, az anyatej és az őrület

A jól bevált Mad Max franchise legújabb része harminc évet váratott magára. George Miller tudta, hogy nem elég folytatni Max történetét, és valami eszelős produktumot kell villantani. Nem csak a homokot nyeltük be a sajtóvetítésen, hanem az agyunkat is ott hagytuk a moziban. Tökéletes akciófilmet láttunk.

Poros, lüketető, őrületes és zúzós lett a legújabb Mad Max mozi! George Miller Mad Max világa annyira egyedi, hogy ezt csak ő képes újra megeleveníteni. Legendás, sajátos, furcsa és érdekes. Rengeteg idő telt el a harmadik rész óta, de kétség sem fér hozzá, hogy a folytatáshoz Miller látásmódja kellett. "Micsoda gyönyörű nap?!" - hangzik el a filmben és végre ez is eljött, a legújabb Mad Max csodán túl vagyunk és alig tértünk magunkhoz. Már az előzetesek felpezsdítettek, így még nagyobb volt a várakozás.MadMax_jelenetfoto (14) (1)Benzin szagú száguldás

Már az elején kezdetét veszi a féktelen száguldás, harc a benzinért, vízért. Ebben az eltorzult világban egy olyan valakit istenítenek, aki halhatatlannak vallja magát, és vakon követik őt, miközben ő sem különb társainál. A Mad Max leginkább a hatalmi harcról és a birtoklásról szól, ki szerez több olajat, ki lesz a hierarchia tetején, de ha jobban a dolgok mögé nézünk, akkor látjuk, hogy többről van szó. Időnk sincs felfogni, hogy mi történik, annyira pörgősek és intenzívek a jelenetek, hogy szinte csak a benzin erőteljes szagát érezzük a levegőben, miközben a fogaink között ropog a homok. Szó szerint a jelenetkbe húzza a nézőt a film, annyira hatásos és látványorientált. A civilizáció már csak a múlté, a túlélésre játszik mindenki, aki él. Halhatatlan Joe a feje a Várnak, ha valaki szembe szegül vele, annak annyi. A harag útja cím méltó a filmhez, végig érezni azt a dühöt, amit Max (Tom Hardy) vagy Furiosa (Charlize Theron) magában hordoz. De ott van még Nux, a Hadfiú (Nicholas Hoult), aki szenttül hisz valamiben, ami csak legenda. Optimizmusától, csak lelkesedése nagyobb, minden vágya, hogy a Hadi Vasat vezethesse. Ahogy szokták mondani, mindenkinek megvan a maga keresztje, és ezt a film jól ábrázolja. Mindenki a saját harcát vívja, reményekkel vagy reménytelenül, mindenkiben tombol az adrenalin. Keresik a megváltást, a megnyugvást, amit egy Zöld hely néven ismert terület hozhat meg számukra.MadMax_jelenetfoto (50)Egy meg nem értett világ

A Mad Max különlegessége a karakterekben és a furcsa történetében rejlik. A harag útja sokszor szürreális, beteges és szomorú. Felfoghatatlan, ami ebben a filmben zajlik, mert nem csak a látvány és a harcok teszik dinamikussá a cselekményt. Olyan világot vázol fel, ami furcsa és aberrált, de ott bújkál a remény halvány szikrája. Minden bronz színű, végeláthatatlanul homok fed mindent, és aligha van esély normális életre, tök mindegy melyik oldalon harcolsz. A pszichotikus világ fokozatosan magával ragad. Úgy szívjuk magunkba a Mad Max életérzést, ahogy a Hadfiúk az anyatejet. Felturbózott autókkal, harci gépekkel rohannak le mindenkit, aki veszélyt jelenthet jövőjükre. Nyomorognak, de Halhatatlan Joe számukra az Isten, aki mindent és mindenki felett uralkodni akar, ami jól is működik egészen addig, amíg Furiosa keresztbe nem tesz neki.

A legendás posztapokaliptikus légkör 

Miller új Mad Max-je nem csupán a gigantikus látványból, őrületes akciókból építkezik. Minden egyes momentuma precíz és hatást gyakorol a lélekre is. A rendező a korábbi filmekhez hasonlóan kelti életre azt az atmoszférát, amit megszoktunk: minimális párbeszéd, ikonikus tárgyak, téboly, spéci járgányok, bandák, üzemanyag és az imádott V8-as motor. Az igen csendes Max karaktere az előző részekhez hasonlóan hozza a magányos harcost. Tom Hardy elképesztően jó választás volt, profi, mint mindig. Mel Gibson-nak egy szava sem lehet. Hardy nem beszél feleslegesen, a sivatagi háború mellett a saját démonaival is meg kell vívnia, lelkiismerete és a múlt kísérti újra meg újra. Hardy tökéletesen hozza a sérült, titokzatos, kiszámíthatatlan férfit, végig karizmatikus. A másik fontos szerep: Furiosa, akit Charlize Theron formált meg egy igazi tökös, harci amazon képében. Hiteles alakítása elhiteti a nézővel, hogy egy csepp félelem sincs benne, bármit megtesz a túlélésért. Max mellett, vagy inkább helyett, ő a vezér. Ahogy semmilyen érzelemnek helye nincs ebben a világban, úgy Max és Furiosa között semmilyen érzelmi szál nem alakul ki, de értik egymást beszéd nélkül is.MadMax_jelenetfoto (0)

A legújabb MMM (Miller Mad Max) egyik szépsége, hogy ha nem voltál soha Mad Max rajongó, akkor is tud számodra érdekes, látványos és szórakoztató film lenni, ami egy igazi akciófilmtől elvárható. Ha a Mad Max filmeken nőttél fel, akkor kihagyhatatlan A harag útja, mert George Miller felülmúlta önmagát és egy igazán extrém mozit hozott össze, kiváló szereplőgárdával.

MoziStar: 10/10

MAD MAX – A HARAG ÚTJA

Eredeti cím: Mad Max: Fury Road
Színes, szinkronizált amerikai film
Műfaj: akció / thriller
Rendezte: George Miller
Főszereplők: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley. Fényképezte: John Seale. Zene: Junkie XL. Látvány: Colin Gibson. Írta: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris.
Mozibemutató: 2015. május 21.
Gyártó: Warner Bros.
Játékidő: 130 perc
Korhatár: 16
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon