asdf

Bajusszal a természet lágy ölén

  • Szerző: P. Kristóf
A főleg vígjátékokból ismert Paul Rudd és az Ananász expressz rendezője végre komolyabb vizekre eveztek és készítettek egy rendkívül ütős minimalista drámát.

Texasban 1988-ban volt egy hatalmas tűzvész, melynek során rengeteg otthon és munkahely elpusztult, a természetről már nem is beszélve. A Prince Avalanche című film ebben az időszakban játszódik és két útmunkás a főszereplője. Ki gondolná, hogy a társadalom ezen gyakran elfeledett, tagjairól lehet érdekes filmet készíteni? Én biztos nem, de az Ananász expressz rendezője szerencsére megmutatta, hogy igenis lehetséges. 

Prince Avalanche - Texas hercege

Egy kifejezetten minimalista munkával van dolgunk, gyakorlatilag két főszereplője van, a vicces oldaláról jól ismert Paul Rudd és Emile Hirsch, akit legutóbb A túlélő című filmben láthatott a hazai közönség. Rajtuk kívül összesen két további szereplő tűnik fel a vásznon, de ennek köszönhetően csak az ő jelenlétük válik sokkal fontosabbá és erősebbé. Mindemellett egy fontos szereplőről kell említést tennünk, mely maga a természet.

Prince Avalanche - Texas hercege

A lepusztult, mégis gyönyörű tájon javítják és festik az utat főhőseink, miközben élik a hétköznapi emberek életét. Csak hogy ez mindennek mondható, csak nem hétköznapinak, pedig az útmunkás a közhiedelem szerint a társadalom egyik legtipikusabb tagjai, de David Gordon Green bebizonyítja, hogy milyen vad és természetközeli ez a munka. Cselekmény nagyon ritkán történik, sokkal inkább a párbeszédek és a lelkükben játszódó folyamatok viszik előre a filmet, pontosan ettől válik olyanná, mintha egy színdarabot látnánk. 

Prince Avalanche - Texas hercege

Ami mindebben a legnehezebb, hogy ilyen eszközökkel érdekes maradhasson másfél órán át a film és ezt tökéletesen sikerült elérni, egy pillanatra sem hiányzik a színészek áradata, vagy a pörgős cselekmény, inkább mi is elvonulunk magunkba. A Texas hercege egy utazás a lelkünk legmélyére, mely tökéletes arányban vegyíti a szomorú és már-már könnyfakasztó elemeket és a melankolikus humort, melynek leginkább a két mellékszereplő a legjobb példája, a rendszeresen piát hozó öreg úr és a leégett házában céltalanul bolyongó idős hölgy. Mindeközben a természet pedig magát az emberi lelket jelképezi, pusztíthatja akármi, mégis újra felépíti önmagát, de minden apró változásra és rezdülésre reagál. Ha boldogak vagyunk, akkor boldogak lehetünk a fák között, míg máskor csak magányunkra világít rá.

Prince Avalanche - Texas hercege

Pontosan ettől lesz olyan igazán ütős dráma a Texas hercege, mert nem mond nekünk semmit, csupán egy érzést közvetít, amire rá kell feküdnünk és úszni vele. Nem szájbarágós, nem hatásvadász, csupán maga az ember. Emiatt óriási teher hárult arra a kevéske színészre, hiszen ha nem hitelesek, akkor mindez egy harmatgyenge próbálkozássá fakulhat, de legnagyobb meglepetésünkre Paul Rudd bajusszal és farmeroverálban tökéletes útmunkásnak, Emile Hirsch pedig szintén nagyszerű színész. Nem egy közönségbarát alkotás, de annak a rétegnek, akinek szól, azoknak nagyon tetszeni fog, de hát a komolyabb művek már csak ilyenek.

Prince Avalanche - Texas hercege

Rendező: David Gordon Green 

Szereplők:
Paul Rudd (Alvin)
Emile Hirsch (Lance)


Forgatókönyvíró: David Gordon Green, Hafsteinn Gunnar Sigurdsson
Zeneszerző: David Wingo
Operatőr: Tim Orr
Producer: James Belfer, David Gordon Green, Lisa Muskat, Derrick Tseng, Craig Zobel
Vágó: Colin Patton

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Bemutató: 2014. február 27.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon