asdf

Charlie Hunnam a legkirályabb király!

Guy Ritchie kardot ragadott, hogy a legnagyobb angol mítoszt sokkal vagányabb és lendületesebb stílusban vászonra vigye. Így készült el az Arthur király - A kard legendája, ami egyszerre izgalmas és szellemes, látványában pedig sokszor vissza köszönnek a Gyűrűk Ura elemei, és ettől még királyabb lett film. A főszerepben Charlie Hunnam és Jude Law.
Ki ne ismerné Arthur király történetét?! De a múltját aligha. Guy Ritchie a jól ismert, egyedi stílusával nagyszabású fantasy-akció-kalandfilmben vázolja fel Arthur útját a kegyetlen gyerekkortól, a trónig. A klasszikus Excalibur-mítosz legújabb feldolgozásában a címszerepet Charlie Hunnam alakítja, akinek végre örökre megjegyezhetjük a nevét.
King-Arthur-Legend-of-the-Sword-01
A történet szerint amikor a kis Arthur apját és anyját meggyilkolják, Arthur nagybátyja, Vortigern (Jude Law) veszi át a hatalmat. A születési előjogától megfosztott Arthur egy bordélyházban nő fel, az utcákat rója, verekedni tanul, de fogalma sincs, ki is ő valójában. A kis árva erős és határozott férfivá érett, aki csak magára számíthat, született vezéregyéniséggé vált. Eljött az ideje, amikor már nem tud kitérni igazi sorsa elől és akkor fordul nagyot az élete, amikor kihúzza a kardot a sziklából, amit köztudottan csak a trónörökös tud megtenni. Harcba kell szállnia azzal a birodalommal, amit valójában neki kellene irányítania. Hiába utasítja vissza a kardot és ami azzal jár, a régi élete nincs többé!
King-Arthur-Legend-of-the-Sword-02
Arthur király történetét már számtalan változatban feldolgozták. Mivel egy régi legendáról van szó, így nagyon nem kellett történelmi jelentőségi részletekre hagyatkozni. Épp ezért Guy Ritchie filmje az Arthur királyságához vezető utat választotta alap pillérként, amit rengeteg ötletes és izgalmas elemmel, jelenettel erősített meg. Az első képsorok láttán azt gondoltam, hogy ez is csak egy jól összerakott Arthur király mese lesz, de semmi több. Oké, hogy a nem véletlenül egyedi stílusú Guy Ritchie neve már egy adag jó pontot adott a film sikeréhez, de azért ott lapult bennem az érzés, hogy "egynek jó lesz!". Aztán egyszer csak bumm, beindult a gépezet és olyan szédületes lendület vette kezdetét, ami szerencsére a végéig kitartott. Mr. Hunnam megjelenése egyszerre üdítő, izgalmas és tekintélyt parancsoló. A jóképű színész egyébként a borzalmas Tűzgyűrű-ben (2013) is játszott, a gyengére sikeredett Bíborhegy-ben (2015) is kapott szerepet, sőt, a Hideghegy-ben (2003) Jude Law-val látható, ahogy az Arthur király-ban is. Úgy tűnik, számomra ez a címszerep volt az, amitől igazán "észrevettem" ezt a gyönyörű férfit, aki láthatóan iszonyat jól érezte magát Arthur bőrében. Charlie Hunnam lehengerlő, vicces és iszonyat dögös! Ha kell drámai pillantást vet, de a humorral is elférnek egymás mellett, és még a varázslattal bíró Excalibur ereje sem tántorítja vissza. Lazaságát a Kemény motorosok című sorozatban is felfedezhetjük, csak itt még fesztelenebb. Minden pillanatát öröm nézni!
ArthurKiraly_AKardLegendaja_werk (1)
Egy mítosz feldolgozása ma már nem elég, kell hozzá valami igazán eredeti és ütős, hogy "eladható" legyen. Guy Ritchie nagyon érti a dolgát. Bámulatos, hogy egy kosztümös filmet, aminek mindenki vágja a történetét, egy olyan irányba vitte el a rendező, amitől érdekfeszítő és eleven lett a film. A nagy Arthur király egy belevaló csibészként kezdte, aki Londinium mocskos utcáin lopkodja össze azt, ami jár neki, miközben kivívta tekintélyét is az utca emberei között. Mondhatni egy középkori gengsztervilágba csöppenünk, amit a mágia és Daniel Pemberton dinamikus zenéje tesz még egyedülállóbbá. Állati erős és pörgős a hangulat.
King-Arthur-Legend-of-the-Sword-03
Blöff és a Sherlock Holmes-filmek direktora remek kis szereplőgárdát rakott össze. Charlie Hunnam mellett Jude Law is fontos szerepet kapott, ő alakítja a hataloméhes Vortigern királyt, aki a sötét erőkkel is lepaktál, csak hogy erősebb legyen, a trón megtartása érdekében gátlástalanul és könyörtelenül megtesz bármit! Law már-már néhol túljátszotta a megsértett trónbitorló király szerepét, és elérte azt, hogy megutálja a néző. A történetben egy ideig nem keresztezi egymás útját Arthur és Vortigern, de ez is megváltozik, amikor kiderül, hogy Arthur képes arra, hogy kihúzza a kardot a sziklából. Amíg Arthur-t nem érdekli a hatalom, úgy Vortigern-t annál inkább. Viszont a varázslattal bíró mágus (Astrid Bergès-Frisbey) és annak segítői sem hagyják szó nélkül a kegyetlen király cselekedeteit és Arthur mellé szegődnek, ami a népben is reményt kelt, így lázadások veszik kezdetét, ami Arthur-t is arra ösztönzi, hogy nincs mit tenni, le kell számolni a főgonosszal.

Az Arthur király - A kard legendája nem operál nagy dramaturgiával, negatívumként meg lehet említeni a jó és a rossz közötti végső összecsapást, ami inkább egy kliséhalmaz, de ettől még nem jelenti azt, hogy rossz, csak itt már nem volt annyira kreatív a film, ettől eltekintve nekem nagyon bejött a film. A történetvezetés, a tempó, a jelenetek és persze az ízes humor mind-mind a Guy Ritchie stílust képezi, amitől élmény és csupa szórakozás a film! Én imádtam minden percét! Végre egy bitang jó Arthur király történet!

MoziStar: 8,5/10

ARTHUR KIRÁLY - A KARD LEGENDÁJA 

Eredeti cím: King Arthur: Legend of the Sword
 
Színes, szinkronizált angol-amerikai akció-vígjáték
Gyártó: Village Roadhsow Pictures, Warner Bros.
 
Rendezte: Guy Ritchie

Főszereplők: Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana, Djimon Hounsou, David Beckham, Astrid Bergès-Frisbey

Fényképezte: John Mathieson
Látvány: Gemma Jackson

Írta: Joby Harold
Zene: Daniel Pemberton

Játékidő: 126 perc
Korhatár: 16

Mozibemutató: 2017. május 11.
Forgalmazó: InterCom
Megosztás facebookon