asdf

Egy perzselő szerelem nyomasztó története

  • Szerző: Nikk
Amíg az X-Men: Az eljövendő múlt napjai-ban James McAvoy még a mutánsokat is képes volt összetartani, addig az Egy szerelem története: a nő-ben még párkapcsolatát sem tudja a helyes útra terelni. Szerelme döntésével ugyanis Conor nem tud mit kezdeni.

Ned Benson, rendező nem aprózta el, ugyanis rögtön két filmmel (igazából három részes sagáról beszélünk) rukkol elő. A cannes-i nemzetközi filmfesztiválon szereplő Egy szerelem történet-ét először a női, majd a férfi, végül mindkét szemszöget összevetve (az első két rész összeollózásával) megismerhetjük a három filmnek köszönhetően. Az utóbbi 2 esztendőben igencsak foglalkoztatott kaliforniai színésznő, a kétszeres Oscar-díjra jelölt Jessica Chastain ismét egy sok mindent megélt karakter, a nevét egy Beatles dalról kapó Eleanor Rigby bőrébe bújhatott. Ki ne vágyna egy olyan őrült, perzselő szerelemre, amikor a szerelmesek képesek egy autóban eltölteni az éjszakát, vagy éppen fizetés nélkül lelépni egy étteremből? Eleanor-nak (Jessica Chastain) és Conor Ludlow-nak (James McAvoy) mindez megadatott, ám egy váratlan esemény igencsak belerondít a reményteli románcba.

A cselekmények mai társadalmunk tökéletes leképezését adják, amelyben konfliktusokban bizony nincs hiány. A két részes alkotás első felvonása a nő alcímet kapta, amelyben a férfi csak rezonőrként jelenik meg, ezzel tökéletesen teret hagyva a nő érzelmeinek. Már a film első perceiben érezhetünk egyfajta fojtogató feszültséget, amely egészen az utolsó másodpercekig kitart. A film a romantikus dráma kategóriájába tartozik ugyan, ám inkább drámai, hiszen a borzasztóan lassú cselekmények nyomasztó hangulatot árasztanak, amelyre a feszültségkeltő zenék is rátesznek egy lapáttal. A rendező kitűnően adagolja a történéseket. Olyannyira, hogy fél órát kell arra várnunk, hogy kiderüljön miért is akart véget vetni életének Eleanor. Ráadásul az első rész során nem derül ki egyértelműen, hogy egészen pontosan mi történt a pár gyermekével. Keveset tudunk meg a múltból, inkább a nő érzése állnak a középpontban. Eleanor nagyon magányos, ezért még az iskola padba is visszaül egy kis dőre. Az egyik professzorával (Viola Davies) néha beszélget, de nem érzi magát jobban ettől sem. Bár tényleg borzasztóan nyugtalanító ez a lassú cselekmény, a nézőben mégis mindvégig dolgozik a kíváncsiság, hogy végre megtudja, mi vethet véget egy ilyen perzselő, sokak által vágyott szerelemnek. 

Bár James McAvoy-al (akárcsak a mellékszereplőkkel) tényleg csak egy bizonyos távolságból találkozhatunk, érezzük az ő fájdalmát is a filmben. Jessica Chastain kiválóan hozza a megkeseredett, depressziós nőt, akit a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajszából ismerhetünk. A film valódi érzésekről, problémákról szól. A mindennapos küzdelmekre épített film egy iszonyatosan érzékeny témát feszeget, amelynek minden egyes mozzanata átélhető, ezáltal könnyen könnyeket csal a nézők szemébe. 

EGY SZERELEM TÖRTÉNETE: A NŐ

Eredeti cím: The Disappearance of Eleanor Rigby: Her
Amerikai romantikus dráma
Főszereplők: James McAvoy, Jessica Chastain, Katherine Waterston
Zene: Son Lux. Forgatókönyv: Ned Benson. 
Rendezte: Ned Benson
Mozibemutató: 2014. október 30.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft
Műfaj: Romantikus dráma
Játékidő: 100 perc
Korhatár: 12

Megosztás facebookon