asdf

Elborult western komédia a Family Guy atyjától

Előre bocsájtom, hogy a Hogyan rohanj a veszTEDbe című komédia nem fog mindenkinek tetszeni, hiszen nagyon messze áll azoktól a mainstream vígjátékoktól, amelyeket megszokhattunk. Az egészet elborult humor és szürreális történet jellemzi, ami olykor ugyan fárasztó tud lenni, de még így is képes néhány önfeledt pillanatot okozni.

Seth MacFarlane, az időmilliomos

A Ted-rendezőjének egyszerűen mindenre van ideje. Vegyük számba, hogy a Family Guy-atyja milyen, most is futó projekteken dolgozik: a már említett animációs sorozaton kívül – ami jövőre már a 12. évaddal tér vissza a tv-képernyőre -, Seth MacFarlane nevéhez fűződik még az American Dad és a Family Guy testvérműsora, a Cleveland Show is. Ezeknél a rajzfilmsorozatoknál, nem csak a produceri teendőket látja el, hanem epizódokat is ír, sőt a Family Guy esetében a főszereplő karakternek, Peter Griffin-nek is a hangját kölcsönzi immár 232 epizód óta.

Már ennyi munka is bőven lekötné egy csapatnyi ember idejét, ám ezekkel párhuzamosan arra is futotta az erejéből, hogy megírja és aztán a rendezői teendőket is magára vállalva, leforgassa az első önálló mozifilmjét, a Ted-et. A perverz, szabad szájú mackó története anno szanaszét szedte a Box Office-listát, ami bebiztosította a rendező-színész helyét Hollywoodban.

Két évvel a Ted sikere után most új filmmel jelentkezik, amelynek nem csak a forgatókönyve származik az ő tollából, hanem a főszerepet és a rendezői pozíciót is magára osztotta.

Ha még ez sem lenne elég, akkor elmondjuk: Seth MacFarlane megírta az első regényét is, aminek alapjául a Hogyan rohanj a veszTEDbe című film forgatókönyve szolgált.

hogyanrohanjavesztedbe_3

A vadnyugat egy barátságtalan hely

Ezt a megállapítást Albert Stark (Seth MacFarlane) nem győzte elégszer ismételgetni. Voltaképpen igaza is volt, mert 1882-ben szinte bármelyik pillanatban holtan eshetett össze az ember. Csak néhány ízelítő ezekből a „balesetekből”: az emberek ekkor még a nap bármelyik szakában képesek voltak pisztolyt rántani, mert úgy gondolták, hogy csak így tudják rendezni a felmerülő konfliktusokat. Ha pedig éppen nem pisztoly-párbaj végzett a szerencsétlennel, akkor könnyűszerrel válhatott néhány elszabadult prérifarkas, mérges kígyó vagy épp egy felbőszült indián-horda áldozatává.

Egyszóval az élet egyáltalán nem volt könnyű a vadnyugaton, főleg a határvidéken. Pláne a főszereplőnk számára, aki juhtenyésztőként tengeti az életét. A filmünk főhőse Albert Stark - aki a körülményekhez képest megpróbál a legbiztonságosabban élni - nyugodtan éli a mindennapjait egészen addig, amíg a barátnője, Louise (Amanda Seyfried) váratlanul szakít vele. Ám Albert nem adja fel harc nélkül a küzdelmet: elhatározza, hogy visszaszerzi elveszett szerelmét. Ebben lesz a segítőtársa a rejtélyes, magabiztos pisztolyforgató, Anna (Charlize Theron), aki olyan titkot őriz magában, ami alapjaiban forgatja fel Albert biztonságos kis világát. Ugyanis ő a felesége a vadnyugat legrettegettebb gonosztevőjének, Clinch-nek (Liam Neeson).

Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor ennyi a történet lényege. Egy tipikus romantikus komédia, a maga minden megszokott paneljával, kliséjével együtt. Mégis akkor mitől lenne ez a vígjáték annyira különleges? Hát Seth MacFarlane elborult, néhol fárasztó humorától. Aki szereti vagy látott legalább egy Family Guy-részét, az el tudja képzelni, hogy mire gondolok. Hogy csak egy példát említsek: a városi fesztiválon a célba jövő játékban a gazdájuktól meglógó kis fekete rabszolga-bábukból kellett minél többet lelődözni.  

A humor legnagyobb része teljesen szürreális, ráadásul nagyon sok gusztustalanabb poén is van benne. A szabadszájúság itt is kíméletlenül meg volt benne végig. Ennek ellenére - vagy pont emiatt - mégis tud működni a dolog.  A film főleg a játékidő közepe táján lendül be igazán. Előtte van jó néhány erőltetett jelenet és üresjárat. De például Albert és Anna közös jelenetei - főleg a kiképzés - végig nagyon jók voltak.

hogyanrohanjavesztedbe_2

Ezen kívül nagyon ötletesek voltak az elrejtett utalások. Például a filmben feltűnt a Vissza a jövőbe c. klasszikus film professzora, Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) és az időutazásra képes autója is.

Rajta kívül még tiszteletét tette egy rövid jelent erejéig Ryan Reynolds is, aki sajnos rövid úton ólmot kapott a testébe. A slusszpoént a film végére időzítette Seth MacFarlane. Már épp túl voltam a vadnyugat legszürreálisabb, legelborultabb kalandján, amikor váratlanul újra a céllövölde előtt találtam magam. Nem is kellett sokáig várnom arra, hogy miért. Feltűnt ugyanis Jamie Foxx Django - szerepében, aki megelégelte a megalázó rabszolga-lövő játékot és egy laza mozdulattal hidegre tette a vásári kofát.

Charlize Theron-nak a vadnyugat is jól áll

Úgy tűnik, hogy a Family Guy-atyja elég kellendő névnek számít ma Hollywoodban ahhoz, hogy sztárok tucatjait sikerüljön megszereznie a legújabb agymenéséhez. A főszerepet Seth MacFarlane vállalta magára, aki ugyan megbirkózott a feladattal – kicsit küzdött vele -, de a színésztársai mellett messze eltörpült. Charlize Theron újra bebizonyította azt, hogy minden szerepe jól áll neki. Liam Neeson-t pedig jó volt végre negatív szerepben is látni. Neil Patrick Harris pedig az öltöny-dala után valószínűleg megalkotta a bajuszosok himnuszát is.

hogyanrohanjavesztedbe_1

Akinek tetszik a Family Guy, annak a Hogyan rohanj a veszTEDbe elborult humora is be fog jönni. Seth MacFarlane második nagyfilmes próbálkozása ugyan messze elmaradt a Ted-től, de még is szórakoztatóan fárasztó alkotást tudott maradni egy olyan színészi gárdával a középpontjában, akik láthatóan élvezték a forgatást és az agyatlan ökörködést. 

Hogyan rohanj a veszTEDbe

Színes, amerikai vígjáték
Eredeti cím: A Million Ways to Die in the West
írta Alec Sulkin & Seth MacFarlane & Wellesley Wild
operatőr Michael Barrett
zene Joel McNeely
producer Scott Stuber, Seth MacFarlane, Jason Clark
rendezte Seth MacFarlane
Szereplők:
Albert……….…. Seth MacFarlane
Anna…………….. Charlize Theron
Louise………….. Amanda Seyfried
Edward….………. Giovanni Ribisi
Clinch…………….. Liam Neeson

Gyártó: Universal, 2014
Hossza: 116 perc
Korhatár: 16
Országos bemutató: 2014. június 12.

Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon