asdf

Méltó és a Gyűrűk Urát idéző befejezést kapott a Hobbit-trilóga

Középfölde legendás történetének végéhez érkezett Peter Jackson. Amikor lezárul egy korszak az ember életében, először mindig egy hatalmas űr keletkezik benne, majd az újdonság utáni kíváncsiság enyhíti ezt. Valószínűleg így vannak a Tolkien-trilógia rajongói is, akik most fájó szívvel búcsúznak a hobbitoktól és kalandjaiktól.

A hobbit: Az öt sereg csatája valóban méltó és látványos lezárása ennek a hosszú és kalandos utazásnak, amely gyönyörű átvezetéssel operál a Gyűrűk Ura történetébe. A 3D és IMAX 3D vetítéseken is túl vagyok, és bátran kijelenthetem, hogy ez a film több sima 3D-nél, mert az IMAX tökéletesen láttatja azokat a hatalmas tereket, a gyönyörű tájakat, amelyek lenyűgözővé teszik ezt a filmet. Még mindig látványában és hangulatában a legerősebb ez a mozi.the-hobbit-3-battle-of-five-armies-00Kicsit olyan érzésem is volt, mintha félig a Gyűrűk Ura kalandjaiban jártam volna. A képi világ, a zene és néhány utalás (Jönnek a sasok!) az Egy Gyűrű történetét idézte fel bennem. Peter Jackson és Tolkien varázslatos világáról napokat lehetne beszélgetni (erre januárban 1 nap erejéig lesz is lehetőség), de az biztos, hogy a rendező úr igazán érti a dolgát, így lehetünk tanúi annak, hogy Az öt sereg csatája és a Gyűrű szövetsége szálai mennyire zseniálisan egybefonódnak.the-hobbit-3-battle-of-five-armies-01Smaug felbőszítése, Tóváros lakóinak sorát pecsételi meg, amikor Tölgypajzsos Thorin-nal (Richard Armitage) az élen a törpök a Magányos hegybe „betörnek” Bilbo (Martin Freeman) találékonyságának segítségével. Smaug rászabadul Tóvárosra és magabiztosságától csak Bard (Luke Evans) végzetes fekete nyila nagyobb, ami a hatalmas sárkány pusztulását okozza. A törpök végre birtokba vehették otthonukat, ám a visszaszerzett kincsek bűvöletétől Tölgypajzsos Thorin viselkedése egyre zavarosabb. Saját rokonainak hűségét is megkérdőjelezi. De még Bilbo szavai sem hatnak rá és egyik barátjában sem bízik, kételkedik mindenkiben. Smaug halála gyorsan híre megy egész Középföldén, így mindenki útnak ered, hogy részesüljön a kincsből. Eközben Galadriel (Cate Blanchett) is felbukkan, aki szürke Gandalf (Ian McKellen) segítségére siet, aki mindent elkövet, hogy ne legyen háború. Galadriel kecsessége és misztikus léte még erőteljesebbé teszi a karaktert. A kincs utáni vágy senkiben sem nyugszik, a törpök, a tündék és az emberek hajthatatlanok, az orkokról nem is beszélve. A monumentális csata beteljesülését egyre több sereg igyekszik beteljesíteni, amikor a Hegy felé veszik az irányt. Azog és kíméletlen hordája, egy másik ork csapat, azaz Gundabad serege, Thranduil Tündeserege, a Tóvárosiak Bard-al az élen és goblinok csapnak össze. De jönnek sasok, koboldok, gyilkos denevérek és Thorin segítségére siető törpök is. A gigászi méretű és hosszúságú csata valóban 45 perces, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy végig a tömeges harcot látjuk több szemszögből. Persze jócskán kapunk végeláthatatlannak tűnő sereg áradatot, de a harc üteme szépen meg lett komponálva, mindenki a maga idejében lép be az ütközetbe, akinek kell, megvívja saját kis csatáját is. Van, aki a csata téren és van, aki belső harcaival is szembe kell hogy nézzen, mint Bilbo vagy Thorin.

the-hobbit-3-battle-of-five-armies-03A monológok nem voltak hosszúak, a karakterek nagyjából egységes játékidőt kaptak, bár Thorin kapta a legtöbbet, mégsem negatívumként hat a film történéseire. A lezárás tökéletes, és egyáltalán nem rétes tészta jellegű. A Tolkien produktumok azon kivételek közé tartoznak a világon, amelyek már csupán a látvánnyal és a hangulattal magával ragadnak. Évek óta jó alapanyaggal dolgozik Peter Jackson, de még mindig tudja és átérzi, azt, hogy mit várnak a film rajongói. Az érzékiség, a drámaiság, az izgalom és a titokzatosság végig átjárja a trilógiákat.

the-hobbit-3-battle-of-five-armiesA Gyűrűk Ura nagyságához igyekszik felnőni a Hobbit lezárró akkordja, ami által nosztalgikus hangulatba keverdünk. Az öt sereg csatája egy egységes, lebilincselő film, ami ugyan 144 perces, de valamilyen oknál fogva kicsit mégis azt érezzük, hogy rövidre sikeredett. Összességében, a film pazar látványa felejthetetlen, igényes, a színészek fantasztikusak és talán az volt a legszebb rész, amikor Bilbo visszatért a Megyébe, ahonnan Frodo is elindul majd. Jó volt újra Középföldén kalandozni.

A HOBBIT: AZ ÖT SEREG CSATÁJA

Eredeti cím: The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Műfaj: amerikai-új-zélandi fantasy

Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Cate Blanchett, Luke Evans, Evangeline Lilly, Christopher Lee, Ian Holm, Aidan Turner, James Nesbitt, Mikael Persbrandt, Graham McTavish, Dean O'Gorman, Benedict Cumberbatch

Rendező: Peter Jackson
Író: John Ronald Reuel Tolkien
Forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del Toro, Peter Jackson
Zeneszerző: Howard Shore
Operatőr: Andrew Lesnie
Producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh

Játékidő: 144 perc
Országos bemutató: 2014. december 18.
Forgalmazó: Forum Hungary 

Megosztás facebookon