asdf

Mert 60 felett is van erő!

Testépítő, színész, politikus. Arnold Schwarzenegger sikert sikerre halmoz, de a kudarcok sem kerülik el. Kiváló sportemberként (testépítő) hétszer választották meg Mr. Olympiának 1965 és 1980 között. Színészi karrierjét Conan, a barbár karaktere robbantotta ki, amely világsztárrá tette őt. Hatalmas népszerűségét olyan filmeknek köszönhette, mint pl. a Terminátor I.-II.-III., Az ikrek, Az emlékmás, Batman és Robin vagy az Ovizsaru. A szakma elismerésként Golden Globe-bal díjazta és csillagot is kapott a hollywood-i hírességek sétányán. Hollywood nem volt elég számára, így a Republikánus Párt képviselőjeként Kalifornia állam kormányzói székében próbált érvényesülni. 2003-tól 2011-ig tartó mandátuma nem volt olyan sikeres, mint színészi pályafutása. Talán a politika nem egészen az ő asztala. Az idő ugyan felette is eljár, de ismét a filmezés felé vette az irányt és 10 év kihagyás után (2003, Terminátor 3.-A gépek lázadása-a legutolsó főszepe) újra főszerepet vállalt. Bár A feláldozhatók első (2010) és második (2012) részében is feltűnik, de az igazi visszatérést 2013 jelentheti számára. Öregember, nem vén ember, szokták mondani, ami teljesen helyt áll Schwarzenegger színészi képességeit illetően. Mindezt 65 évesen erőnek határozott erejével bizonyítja új filmjében.

THE-Last-Stand1

60-on túl bizony pihenésre és nyugalomra vágyik az ember. Így volt ezzel Ray Owens (Arnold Schwarzenegger ) is, aki a Los Angeles-i rendőrség drogelhárító csoportnál szolgált. Egy balul sült eset után békésebb, nyugodtabb életre vágyott. De nem vonult nyugdíjba, így seriffnek állt, hogy egy álmos határvároska, Sommerton Junction rendjére vigyázzon. Itt mindenki ismer mindenkit, bűncselekmények hiányában ritkán kerül elő a fegyver. Nehezen indul be a cselekmény, és sok idő telik el azzal, hogy megismerjük a mellékszereplőket. Schwarzenegger komótosan jön-megy, semmi hirtelen mozdulat vagy humoráradat.

_DSC9869.NEF

A nem túl népes várost a seriff, a helyi étteremben figyelmezteti a közelgő veszélyről. A lakosság a hír hallatán sem veszít higgadtságából. Sőt! Lazán kávéznak, kajálnak, söröznek. Azonban a békés időknek egyik pillanatról a másikra vége szakad. Felélénkül a történet, amikor a hírhedt drogbáró, Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) elképesztő vakmerőséggel megszökik az FBI rabkonvojából. Természetesen nem egyedül, hanem megszervezett zsoldosok segítségével, akiket a jégszívű Burrell (Peter Stormare) vezet. Ő sem a kíméletessége miatt lett a banda feje. Hidegvérrel írtja az embereket. Mindeközben Cortez felülmúlhatatlan menekülésbe kezd. Felspécizett járgányával száguld az amerikai-mexikói határ felé, egy tússzal az oldalán. Eszeveszett módon repeszt az utakon, akit a zsaruk próbálnak megállítani, ezzel teret adva a látványos akciójeleneteknek. Minden taktikát, ravaszságot bevet, hogy a számára szabadságot nyújtó Mexikóba juthasson. Ehhez pedig Ray városkáján kell keresztül hajtania. Úgy tűnik a seriff szabadnapját a rossz fiúk fogják meghiusítani. A sokat látott seriff vénájában érzi, ha valami nincs rendben, így hamar rájön, hogy baj közeledik. Hősünk mindenáron meg akarja védeni a várost, annak ellenére, hogy tudja kikkel áll szemben, és kevésbé rutinos kollégái is tartanak az ütközéstől. Majd, ahogy az lenni szokott összeáll a „mindenki egy célért” csapat. Cortez nem ismer félelmet, ahogy Ray sem. Kezdetét veszi a nagy harc Sommerton főutcáján. A város védelméért barikáddal, és különböző fegyveres eszközökkel készülnek a csetepatéra. A helyzet izgalmát a viccesebbnél viccesebb öniróniát sugalló jelenetek teszik igazán fergetegessé. A film azon szakaszához értünk, amikor felmerül a nézőben, a jeleneteket látva, hogy „ez meg mi”? Érthetetlen, ugyanakkor irgalmatlan poénokat szórnak hőseink. Az a bizonyos Schwarzenegger gépezet beindul. Mindent összevetve, akik a „régi” Schwarzenegger-t várták vissza a széles vászonra, azok rádöbbennek, hogy 60 felett is van még benne szufla.

Megosztás facebookon