asdf

Titanic Filmfesztivál 2016: Jól sikerült Kurt Russell westernje

Immár sokadig - „tengeren” töltött idő alatt teljesen elvesztettem az időérzékemet - alkalommal vettem részt a Titanic gyomrában megrendezésre kerülő vetítéssorozat egyikén. Ezúttal a Bone Tomahawk került terítékre, ami összességében egy kiváló naturalista western-sztori.

A műfaj klasszikus formai elemeit lovagolta meg Kurt Russell

Az idei felhozatalban a Turbo Kid mellett a Bone Tomahawk-ot vártam a legjobban, mert amellett, hogy egy független amerikai filmre szerződött le több sikeres amerikai sztár - Kurt Russell, Matthew Fox és Patrick Wilson -, a téma is borzasztó érdekesnek tűnt. Az alapfelütés szerint a sheriff (Kurt Russell) és csapata elindul, hogy visszahozzák Arthur (Patrick Wilson) feleségét, a város orvosát, Samantha-t (Lili Simmons) egy kannibál törzstől, akik galád és meggondolatlan módon elragadták a szerető férjétől. A script első fele morális színezetű beszélgetésektől „terhes”, míg a második a nyers brutalitástól, vértől és a naturalizmustól. Ez utóbbi nagyon jól állt a filmnek. A torok, a gége-és a nyelőcső átvágása sosem hangzott ennyire idegtépően valóságosnak. Ezért kár, hogy a Bone Tomahawk első negyede inkább álmoskás, semmint vérpezsdítő, utána viszont csak úgy kapkodunk a fegyver után.

Bone TomahawkAmíg a suspense kellemesen volt adagolva, addig a ballance-t hiányoltam egy kicsit. Mintha a két nagy etap nem lenne egyensúlyban egymással, de lehet, hogy ezt csak a fáradságom miatt éreztem így. A félreértések elkerülése végett szeretném hangsúlyozni, hogy maga a végeredmény roppant szórakoztató, míg a koncepció borzasztóan érdekes, köszönhetően a „műfaji Bábelnek”: a jelenetekben egyszerre van jelen a komédia, a horror, a western és a dráma. Ezen markáns panelek közös együttállása pedig sajátos színezetet kölcsönzött a „végterméknek”. Külön kiemelném a kannibál motívumot, amit régen látott nyerseséggel sikerült ábrázolniuk. Kivételesen, volt valódi súlya a kínzásoknak. Amennyire meg tudom ítélni, a színészi játék is nagyon rendben volt. Kurt Russell-t mindig jó látni, Matthew Fox elegánsan volt bunkó, míg Patrick Wilson derekasan helytállt a vadnyugaton.

A teljes összképet nézve a Bone Tomahawk a western-zsánert nem újítja meg, de leporol róla több évnyi port és ötlettelenséget. Ha van időd és lehetőséged, akkor mindenképp illeszd bele a programtervezetedbe, mert megéri. Főleg, ha szereted a vért, a puskaropogtató hangulatot, a western-hősöket és a kannibál-témát.

MoziStar: 8,5/10

Megosztás facebookon