asdf

Átadták a Xll. ARANYSZEM Fesztivál díjait

  • Szerző: MoziStar
November 27-én, pénteken este adták át a Xll. ARANYSZEM Fesztivál díjait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az ARANYSZEM történetében második alkalommal idén négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. A díjakat Dr. Kollarik Tamás Mediatanács tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át, díjanként brutto 500 ezer forintot. Erdélyi Mátyás az Év Operatőre, Törőcsik Mari színésznőt 80.születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját vette át.

A XII. ARANYSZEM Operatőr Fesztiválon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. Dokumentumfilm Natasha Pavlovskaya nyerte a Seb című alkotás fényképezéséért. A természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad Kunság - A Puszta rejtett élete bizonyult a legjobbnak. A film elkészítését a Médiatanács támogatta. TV-film kategóriában Dobos Tamás nyert a Hivatal operatőri munkálataiért, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat pedig Reich Dániel és Szőke Dániel vitték el a Záridő című alkotás fényképezéséért. A film elkészítését a Médiatanács támogatta.IMG_4744_kisebbA zsűri idén Erdély Mátyásnak ítélte az Év Operatőre, az Illés György díjat a Saul fia című játékfilm fényképezéséért.

Játékfilm kategóriában Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Víkend című filmért, a kísérleti filmek közül Dimeth Balázs Ferencet díjazta a zsűri Hero's Journey című munkáért. Majoros Zsolt nyert a Bohemian Betyars: Összefúj a szél című zenés  klipjének fényképezéséért, a legjobb mozi előzetes díját Szőke Dániel kapta az Aranyélet című promóért. A Zeneakadémia imázsklip reklámfilmjének fényképezésével Dobóczi Balázs bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában, diák kategóriában pedig a Tolvaj című film fényképezéséért Táborosi András nyerte a Xll. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját, melyet Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adott át.IMG_4674_torocsik_kisebbA zsűri tagjai Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil a Magyar Filmakadémia elnöke, HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus,a Filmvilág főszerkesztője voltak.

Idén először meghirdették az EXTRA KATEGÓRIÁ-t, itt bármilyen hosszúságú, bármikor készített műfajú, filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető volt. Az Extra kategóriát megosztva kapták a Körtési Béla által fényképezett, Mikor szolgának telik esztendeje című alkotása és Zsigmond Attila Mindennapi kenyerünket című filmje.

Novák Emil 2004-ben alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. A Fesztivál díszvendége Josef Demian International Film School Sydney tanára volt. A Fesztivált a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Visionteam L.O.Kft., a Sparks Kft. a Schwindl Kft., és a Bock Villány támogatták.

Megosztás facebookon