asdf

Dirty Dancing - Piszkos tánc

  • Szerző: P. Kristóf
Pénteken Valentin nap, így a soron következő hetünk a szerelemről fog szólni. Ennek értelmében ezúttal a Dirty Dancing című filmet választottuk heti kedvencünknek.

Manapság egyre nagyobb divat a táncfilm, ahol egymást követik a zenés betétek és az elképesztő koreográfiák. Ez azonban nem mindig volt így, kellett egy filmtörténelmi mérföldkő, mely elindítja ezt a hullámot. Ez volt a Dirty Dancing, mely azért is különleges, mert egy kifejezetten alacsony költségvetésű, ismeretlen színészeket felvonultató produkció volt, így a készítőket is meglepte az a hisztérikus siker, amit elértek. A sztori a forgatókönyvíró Eleanor Bergstein kamaszkorán alapszik, ugyanis a zsidó származású filmes a Catskills hegyekben töltötte nyarait egy táborban, ahol rendszeresen részt vett egy Dirty Dancing elnevezésű eseményen, ráadásul Baby volt a beceneve is. Minden adott volt a valóságban, már csak körítenie kellett mellé egy igazi szerelmes történetet.

Dirty Dancing

A rendezői székbe a táncos dokumentumfilmjéért Oscar-díjat kapó Emile Ardolino-t ültették, aki azért volt rizikós választás, mert korábban még sosem készített mozifilmet. Azonban annyira nem is bíztak a projektben, így szokatlanul alacsony költségvetésből, mindössze 5 millió dollárból forgatták le. Ezért a szerepekre szinte ismeretlen színészeket kerestek, de csak olyanok jöhettek szóba, akik táncolni és színészkedni is tudnak. Baby szerepére egyértelműen Jennifer Grey-t választották, de Johnny esetében ez már nem ment ilyen egyszerűen. Az eredeti forgatókönyvnek megfelelően egy fiatal olasz fiút kerestek, először Billy Zane-t nézték meg, de ő nem volt megfelelő partner Grey mellé. Ekkor jött Patrick Swayze, a tapasztalt táncos és színész, aki olyannyira meggyőzte a producereket, hogy miatta átírták a karaktert. 

Dirty Dancing

Amikor a forgatás elkezdődött, a stáb beköltözött egy hotelba, ahol hamarosan végeláthatatlan bulik kezdődtek meg, melyen mindenki részt vett, ez kovácsolta össze őket. Ugyanakkor a két főszereplő között gyakoriak voltak a nézeteltérések, sokat veszekedtek, de végül sikerült őket kibékíteni azzal, hogy visszamutatták nekik első közös felvételüket, ahol sugárzott belőlük az energia. A kiváló végeredményhez nagyban hozzájárult az is, hogy nem vették magukat véresen komolyan, sokszor például a színészek improvizálni kezdtek, sok jelenet így került bele a filmbe. 

Dirty Dancing

A producer az elkészült filmre annyit mondott, hogy inkább égessék el a kópiát és vegyék fel a biztosítási díjat. Azonban már a bemutatója elött többen bírálták rajta kívül is, még forgalmazót is nehezen találtak hozzá. Azt tervezték, hogy egy hétvégére levetítik a mozikban bemutató gyanánt, aztán egyből kiadják videókazettán. Aztán megtörtént a csoda, amire senki sem számított, bombasiker lett, mind a kritikusok, mind a közönség megőrült érte. Az 1987-es év egyik legtöbb bevételt hozó produkciója lett, de a színészeket is világsztárrá emelte. Például ezért kapott csillagot a hírességek sétányán Patrik Swayze is. A film azóta is törtetlen sikernek örvend, ez volt az első, amelyből elkelt egy millió darab videókazetta. Mindemellett még Oscar-díjat is kapott a legjobb betétdal kategóriájában és számos egyéb díjjal is jutalmazták. Gyakran emlegetik a nők Star Wars-aként és nincs olyan év, sőt inkább hónap, hogy ne vetítené valamelyik tévéadó. A Dirty Dancing egy igazi meglepetés volt mindenki számára, mely a semmiből minden idők egyik legnagyszerűbb és legsikeresebb romantikus filmjévé vált.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon