asdf

Ezüst Medve-díjat nyert Berlinben Radu Jude

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: Mozinet
Szombat este átadták a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A versenyszekcióból megosztott rendezői díjat nyert Radu Jude legújabb, Aferim! című filmjével, mely a Mozinet forgalmazásában kerül a hazai mozikba.
Az 1830-as években játszódó "balkáni western" a Hollywood Reporter szerint 12 év rabszolgaság európai olvasata, pimasz humorral és módfelett aktuális tartalommal fűszerezve. A Variety szerzője az Aferim!-et Jude eddigi legkiforrottabb és legjobb alkotásának tartja, különleges és intellektuális filmélménynek nevezve, a Screen International pedig további hosszú fesztiválszereplést jósol neki a világ különböző filmes megmérettetésein.
radu-jude
A Berlinale-n mindig is nagy becsben tartották a román filmművészet remekeit. Az Aferim! producere az az Ada Solomon, akinek produkciója, az Anyai szív két évvel ezelőtt a legjobb filmnek járó Arany Medvét nyerte. Az Aferim! érdemeiről ezúttal igen impozáns zsűri döntött: tagjai Darren Aronofsky rendező (Fekete hattyú, Rekviem egy álomért) elnöklete mellett Daniel Brühl színész (Goodbye, Lenin!), Bong Joon-ho rendező (A gazdatest, A halál jele), Martha De Laurentiis producer (Hannibal, U-571), Claudia Llosa rendezőnő (Fausta éneke), Audrey Tautou színésznő (Amélie csodálatos élete, A Da Vinci-kód) és Matthew Weiner televíziós producer (Mad Men - Reklámőrültek) voltak.
aferim-berlin-film-festival-review
Jude nem ismeretlen a hazai közönség számára: előző, ugyancsak a Berlinale-n debütált rendezése, a Mindenki a mennybe megy 2012-ben került a magyar mozikba, szintén a Mozinet forgalmazásában. Az Aferim! előreláthatólag az év utolsó negyedévében érkezik hozzánk.
Megosztás facebookon