asdf

Félelem és reszketés a mozikban

  • Szerző: Simon
  • Forrás: Freeman Film
Jövő héten a nagysikerű első rész után a fekete ruhás nő félelmetes szelleme visszatér a mozikba. A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala című filmet a horror-függők mellett a kezdő horror-nézőknek is melegen ajánljuk. És hogy miért is érdemes ezt az elsőre félelmetes műfajt kipróbálnia mindenkinek?

A horrofilmek nagyjából egyidősek a film megszületésével: már több mint 100 évvel ezelőtt is izgatta a filmesek fantáziáját, hogyan is lehetne mozgóképen megörökíteni a sötét helyeken megbúvó szellemeket, a természetfeletti lényekkel teli ismeretlen világot, ahol az őrült tudósok bármire képesek, és a vámpírok vérre szomjazva rémisztgetik áldozataikat. A nézők pedig már azóta rajonganak a műfajért, és a velejáró izgalomért: hogy átélhessék azt a borzongató érzést, mikor egy olyan félelmetes világba csöppennek, ahol a legkülönösebb, és legváratlanabb események sorozata hozza rájuk a frászt. A horrorfilmek rémálomittas világa emberek millióit vonzza újra és újra a mozikba. De vajon miért is szeretünk rettegni a mozikban?

feketeruhasno_02_00Egyes kutatók szerint az agyunk érzelmi szinten képtelen különbséget tenni a valóság és a képzelt világ között. Persze azzal mindenki tisztában van, hogy nem esik bántódása filmnézés közben: akár a láncfűrészes gyilkos, vagy a fekete ruhás nő szelleme néz velünk farkasszemet, a látott képekről agyunk tudja, hogy az nem a valóság. De mégis a testünkre úgy hat ez az élmény, mintha tényleg veszélyes helyzetbe kerülnénk: hevesebb lesz a szívverésünk, elkezd izzadni a tenyerünk, izmaink megfeszülnek, és a vérnyomásunk is megemelkedik. Ösztönösen megérezzük a ránk leselkedő veszedelmet. Azonban, - és itt jön egy különös ténymegállapítás -, mégsem a félelem, ami a horrorfilmekhez hajt bennünket. Egyes szakértők szerint a megkönnyebbülés miatt keressük ezeket a sötét, véres, nem evilági sztorikat, amit a pánik, a szorongás, és rémület után érzünk. Mások szerint a félelem elűz minden gondot: nem agyalunk a tegnapi vagy a holnapi problémákon, feladatokon. Sőt, akad olyan pszichológus, aki azt állítja, hogy akár függővé is válhatunk, és folyamatosan keressük azt a fajta adrenalinlöketet amit egy zombisereg, vagy egy szellemekkel teli ház látványa vált ki belőlünk.feketeruhasno_02_poster

De az sem utolsó szempont, ha nem egyedül, hanem társaságban töltjük el azt a másfél órát. Így a reszketés és rettegés közösségi élményé válik. Akadnak olyan kutatók, aki azt állítják, hogy izgalomtól ittasan még inkább vonzódunk partnerünkhöz.

Szóval vigyázzunk, mert ha nem is vészes mértékben, de a horror függőséget is okozhat. A bátortalanabbaknak pedig ajánljuk a kiscsoportos szellemidézést jövő héttől mozikban!

A fekete ruhás nő 2. - A halál angyala - Hazai bemutató: 2015. február 19.

Megosztás facebookon