asdf

Halálos iramban

  • Szerző: P. Kristóf
A héten újra a menő verdáké a főszerep a Need For Speed című moziban, ezért az egyik legjobb autós filmet, a Halálos iramban első részét választottuk heti kedvencünknek.

Volt idő, amikor Vin Diesel és Paul Walker még nem számított nagy névnek Hollywoodban, ezt változtatta meg Rob Cohen 2001-es akciófilmje, a Halálos iramban. A film egy beépített rendőr történetét mutatja be, akinek el kell vegyülnie a gyorsulós versenyek világában, hogy elkapja az elektronikai cikekkel megpakolt kamionokat fosztogató bűnbandát. Közben közel kerül azokhoz, akiket meg kéne állítania, beleszeret a bandavezér hugába és végül inkább közéjük való lesz, mint az ellenségük. 

Halálos iramban

Az akciófilmjeiről ismert rendező a film ötletét egy újságcikkből vette, melyben az illegális utcai versenyekről írtak, majd ő maga is ellátogatott egy ilyenre Los Angelesben, hogy ihletet merítsen belőle. A The Fast And The Furious című 1955-ös autós film címének jogait is megvásárolták, de a történetét már ne, az főleg a kultikus Holtpont cselekményén alapszik. 

Halálos iramban

A film főbb szerepeire akkoriban még szinte ismeretlen színészeket kértek fel. Vin Diesel már felhívta magára a figyelmet a Ryan közlegény megmentésével és a Pitch Black-kel, ahogy Paul Walker-t is láthatta már a közönség a Pleasantville-ben, vagy a Koponyákban, de igazi ismertségre ez után tettek szert, egyenesen sztárokká váltak. A forgatás Kaliforniában zajlott, főleg Los Angelesben. Michelle Rodrigeuz és Jordana Brewster pedig vezetőleckéket vett a film kedvéért, mert egyiküknem sem volt jogosítványa. 

Halálos iramban

Bár eredetileg csupán egy nyári popcorn mozinak szánták, a 38 millió dolláros költségvetésű produkció több, mint 200 milliót szedett össze nemzetközileg, ezzel az év egyik legnagyobb sikerévé válva. Ennek köszönhetően a menő autók, a dögös csajok és a száguldás újra divat lett a filmvásznon és új életet lehelt a hanyatló műfajba. Eddig összesen öt folytatása készült, a hetediket még forgatják, plusz két rövidfilm, több videójáték és számtalan játékfigura. A főszereplők egyöntetűen kijelentették, hogy szeretnék tovább folytatni a történetet, Walker például azt nyilatkozta, hogy biztosra veszi a nyolcadik rész elkészülését is, a színész tavalyi halála azonban véget vethet a szériának, emiatt újra kell értelmezniük a hetedik részt is. A Halálos iramban elindította napjaink legnépszerűbb és legtrendibb filmes sorozatát, melynek több millió rajongója van világszerte, de rengeteg hasonló témájú filmet is inspirált, így a kétezres évek egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb filmsorozatának tekinthető.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon