asdf

Ken Loach életműdíjat kapott Berlinben

  • Szerző: P. Kristóf
  • Forrás: Mozinet
A Kes, Nevem Joe és legutóbb a Szesztolvajok c. filmeket készítő, 77 éves Ken Loach a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon csütörtök este életműdíjat vett át.

Az Arany Medve-életműdíjat – melyet Jiří Menzel adott át – Loach öt évtizeden átívelő karrierjével érdemelte ki. A rendező legnagyobb szakmai sikereit elérő munkáiban kendőzetlenül nyúlt politikai és társadalmi témákhoz, gyakran az angol közélet kínosan aktuális kérdéseit feszegetve.

Ken Loach

A rendező átveszi az életműdíjat

Dokumentarista stílusa és az amatőr színészek alkalmazása végigkísérte Loach pályáját. Amikor 1966-ban elkészítette a Cathy Comes Home című doku-drámáját a BBC számára egy hajléktalanná váló munkásosztálybeli családról, az első sugárzást húszmillióan követték nyomon – ez a brit lakosság harmada! –, a film máig az egyik legjelentősebb tévétörténeti eseménynek számít a szigetországban. Nemzetközi elismertségre a bányászfaluban játszódó Kes-sel (1969) tett szert, amelyben egy nehéz sorsú fiú és a címszereplő sólyom barátságáról mesél.

Az angol rendezőt karrierje során számos alkalommal díjazták a világ legrangosabb filmfesztiváljain: Cannes-ban legutóbb a zsűri nagydíját nyerte Szesztolvajok című vígjátéka, pár évvel korábban a Felkavar a széllel (2006) pedig az Arany Pálmát hozhatta el. Berlinben is hazatérő vendég, többek között a Még egy csók (2004) és a Katicabogár, katicabogár (1994) szerepelt a fesztivál programjában és távozott elismeréssel. Az idei Berlinale Loach tiszteletére tíz korábbi alkotását tűzte műsorra, a díjátadó ceremóniát követően az 1993-as Kőzáport vetítették.

Jimmy Hall

Jelenetkép a Jimmy's Hall című filmből

Ken Loach jelenleg az 1930-as évek Írországában játszódó Jimmy’s Hall című új játékfilmjén dolgozik, mely Magyarországon az év második felében, a Mozinet Kft. forgalmazásában kerül mozikba.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon