asdf

Meghalt Peter O'Toole

  • Szerző: P. Kristóf
81 éves korában szombaton elhunyt a legendás színész, Peter O'Toole.

Az ír színész hosszú betegeskedés után december 14-én a londoni Wellington kórházban halt meg. Igazi legenda volt, több, mint ötven éven át dolgozott a filmiparban. Első komoly sikerét az 1962-es klasszikussal, az Arábiai Lawrence főszerepével érte el. Bár karrierje során számtalan színdarabban és kilencvennégy tévé -és mozifilmben láthattuk, mégis Arábiai Lawrenceként ismerte mindenki. Összesen nyolcszor jelölték Oscar-díjra, de ebből egyet sem kapott meg, kárpótlásul azonban az akadémia 2003-ban életműdíjjal tűntette ki. 

Peter O'Toole

Az elmúlt években már csak kisebb szerepeket vállalt, a 2007-es Vénusz című film volt az utolsó, melyben ő játszotta a főszerepet, ezért kapta meg nyolcadik Oscar-jelölését. Ezt követően már csak mellékszerepekben láthattuk, például a L'ecsóban az étteremkritikus hangját kölcsönözte, míg a Tudorokban III. Pál pápát alakította. Utolsó két filmje, a Mary és a Katherine of Alexandria történelmi témájú alkotás és mindkettőt jövőre mutatják majd be.

A legenda halála a színészvilágot is megrázta, több sztár is megemlékezett róla.

"Nagyon szomorú hallani, hogy Peter elment. Szerencsésnek érzem magam, amiért együtt dolgozhattam vele egy hónapig Prágában. Csodálatos ember, figyelemre méltó tehetség." - mondta róla Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal sztárja.

"RIP Peter O'Toole. A generációjának egyik legnagyobb tehetsége." - írta róla Ron Howard.

Paul Feig, a Női szervek rendezője ezt tette közzé: "Most hallottam, hogy Peter O'Toole elhunyt, Nyugodjon békében, uram. Nagyszerű, tehetséges, vad és izgalmas klasszis voltál. Több olyan ember kéne, mint ő."

Távozása óriási veszteség a színészvilágnak, nyugodjék békében!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon