asdf

Mégis megnézhetjük moziban Cate Blanchett és Rooney Mara szerelmét

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: Vertigo
Február 11-én érkezik a magyar mozikba az év egyik legjobbnak tartott és legjobban várt filmje, Todd Haynes Carol című alkotása, a Vertigo Média forgalmazásában. A Carol Patricia Highsmith regényének adaptációja, amely az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában a legjobb színésznő díjat nyerte el Rooney Mara révén.

Azóta az alkotást számos amerikai filmkritikusi szervezet az év legjobbjának kiállította ki, és öt Golden Globe-díjra jelölték (legjobb dráma, legjobb rendezés, legjobb drámai színésznő - Rooney Mara, legjobb drámai színésznő - Cate Blanchett, legjobb zene). A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, a szakma 5-8 kategóriában is várja a film jelölését, köztük a legjobb film, rendezés és színésznő kategóriákban.carol_01

Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A később Carol címmel is kiadott regényből az Oscar-jelölt Todd Haynes készített filmet. Haynes korábban a Távol a mennyországtól, az I'm not there - Bob Dylan életei, és a Bálványrock - Velvet Goldmine című filmekkel szerzett magának nemzetközi hírnevet. A Carol a 2015-ös év egyik legvártabb alkotása volt, amelynek a világpremierje végül a világ legrangosabb filmfesztiválján, az 'A' kategóriás cannes-i seregszemlén volt. Rooney Mara végül a legjobb színésznő díjjal távozott Cannes-ból, és azóta az alkotás nemcsak számos kritikusi szervezetnél lett az év legjobb filmje, de folyamatosan díjazzák szereplőit és alkotóit.

A Carol többek között a new york-i és torontói kritikusok szerint is az év filmje, new york-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, számos helyen díjazták a film két színésznőjét, Cate Blanchett-et és Rooney Marát, a forgatókönyvet, valamint a film ötvenes éveket megidéző jelmezeit és látványát.

carol_poster

A két Oscar-díjas Cate Blanchett a szakma szerint élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az aranyszobrocskát. Ez eddig csak Katherine Hepburnnek és Mery Streepnek sikerült a filmtörténetben a színésznők között.

 

A Carol 2016. február 11-től látható országszerte a hazai mozikban, magyar forgalmazója a Vertigo Média.

Megosztás facebookon