asdf

SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL 2015: Filmritkaságok Ausztriából, Svájcból és Németországból

  • Szerző: MoziStar
2015. szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban fut majd a SZEMREVALÓ, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja, mely immár negyedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. A fesztiválon több film alkotójával is találkozhat a közönség. A program hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel, és külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ! A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik.

2015. szeptember 24-én 19 órakor a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett thriller, Sebastian Schipper VICTORIA-ja nyitja meg a Művész moziban a fesztivált, amely egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

Idén is válogatott különlegességekkel várja a közönséget a SZEMREVALÓ. Hat tematikus blokkban huszonegy német, osztrák és svájci filmet – köztük három dokumentumfilmet – mutatnak be, amelyek emberi drámákról és sorsszerű találkozásokról szólnak úgy, hogy eközben a szórakozás sem marad el.

superworld (c) Thimfilm_Petro DomeniggKarl Markovics, a kiváló osztrák színész és rendező új filmjében a természetfelettiről mesél: a SUPERWORLD-ben egy középkorú pénztárosnő egy szürke hétköznapon nem mással találkozik, mint Istennel. Simon Jaquemet HÁBORÚ című filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon a legjobb film és legjobb operatőr díját is elnyerte – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként kezd félelmetes háborúba először a felnőttek, majd minden és mindenki ellen.Háború (c) HugofilmStefan Haupt számos díjjal jutalmazott filmje, A KÖR két fiatalember szenvedélyes szerelmén keresztül az ötvenes évekbe repíti vissza a nézőket, és a svájci meleg mozgalom történetét beszéli el. A VÁMPÍR A DÍVÁNYON című szatirikus osztrák vámpírkomédiában Tobias Morettit látjuk vámpírként, freudi analízisben. A film rendezője, David Ruehm a Szemrevaló vendégeként Budapestre látogat. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a B-MOVIE: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989 című doku, melyben a fiatal Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris és a Die Ärzte mellett még sokan felbukkannak. A magyar közönség pedig találkozhat a film egyik rendezőjével, Klaus Maeckkel.

A KÖR (c) Contrast Film ZürichA fesztivál izgalmas színfoltjának ígérkezik az ULRICH SEIDL ÉS A ROSSZFIÚK című portréfilm, melyben először láthatjuk munka közben a sokat vitatott osztrák rendezőt. Siedl élettársa és állandó alkotótársa, Veronika Franz ezúttal első nagyjátékfilmjével mutatkozik be a programban. A GOODNIGHT MOMMY című, Oscar-díjra nevezett art horrorban egy ikerpár kételkedni kezd, hogy valóban az anyjuk-e az arcműtétről hazatért, bekötözött fejű nő.

GoodNightMummy (c) Ulrich Seidl Filmproduktion

Az idei SZEMREVALÓ külön fejezetet szentel RAINER WERNER FASSBINDER munkásságának, aki idén lenne hetvenéves. A modern európai film egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyarországon Volker Schlöndorff 1970-es filmje, a BAAL, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát.

Két dokumentumfilm is színesíti a programot: a dán Christian Braad Thomsen archív felvételekben gazdag portréja, a FASSBINDER – SZERETNI FELTÉTELEK NÉLKÜL az idei Berlinalén debütált. Az ALI A PARADICSOMBAN című dokumentumfilm Fassbinder egykori élettársa, A FÉLELEM MEGESZI A LELKET főszerepét alakító El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból álló kiállítás várja a filmbarátokat.

Budapesten szeptember 16-ától a Művész moziban 1100 Ft-os áron már vásárolhatók jegyek a SZEMREVALÓra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 1000 Ft. Egy kisebb válogatást bemutatva a pécsi Apolló moziban szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló moziban október 1-4., a szegedi Belvárosi moziban pedig október 3-6. között is lesz SZEMREVALÓ!

Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu, facebook.com/szemrevalo

Megosztás facebookon