asdf

Szokatlanul hosszú lesz az atombomba atyjáról szóló film

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Nem volt még életrajzi film, amely akkora hírverést kapott volna, mint Christopher Nolan Oppenheimer című opusza. A 100 millió dolláros produkció – ennyit eleve nem szokás életrajzi darabokra költeni – szemlátomást a Universal stúdió szerelemgyereke – írta Jack Carter, a ScreenRant kritikusa.

A film az „atombomba atyjának” fordulatos életébe avat be, így természetesen nem csak az áll a középpontban, hogyan szerelték össze a történelem első tömegpusztító fegyverét. Az Oppenheimer bemutatja, milyen politikai és katonai lobbik mozdították elő az atombombát létrehozó Manhattan-terv megvalósítását, a néző megismerkedhet a tudós erkölcsi vívódásaival, nőügyeivel, és bőséges kifejtést nyer maga a korszak is, amikor a hidegháború tombolása közepette meghurcoltak egy zsenit a kommunistaellenes hisztéria jegyében. (Oppenheimert nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették, nem férhetett hozzá titkosított információkhoz, ami egy atomtudós esetében komoly hátrány. Nemrég mentették fel hivatalosan minden vád alól.) Az Oppenheimer másik nagy aduja a hihetetlen sztárparádé, szinte a statisztaszerepekben is csupa nagy nevet láthatunk. A címszereplőt napjaink egyik legjobb karakterszínésze, Cillian Murphy alakítja, kommunista feleségét Emily Blunt, Robert Downey Jr. hozza az atompárti miniszter figuráját, Matt Damon pedig a Manhattan-tervet irányító tábornok.

Oppenheimer_2023_02
Fotó: Universal Studios 

Az Oppenheimer játékideje háromórás lesz, árulta el a film egyik főszereplője, Matt Damon. Ez az időtartam, ha belegondolunk, végül is nem tűnik olyan soknak, hiszen a film az atombomba atyjának is nevezett tudós életének negyven, eseményekben gazdag évét dolgozza fel. A Hollywood csodagyerekének tartott Christopher Nolan eddig sem a nyúlfarknyi munkákról volt híres, a Csillagok között 169 perces volt, de A sötét lovagot és az Eredetet sem sikerült két és fél óránál rövidebbre vágni. A szokatlan hosszúság lehetővé teszi, hogy az Oppenheimer ritkán látott sztárparádét vonultasson fel: a címszerepet a rendező nagy kedvence, Cillian Murphy játssza, és fontos feladathoz jut többek között Emily Blunt, Robert Downey Jr., Rami Malek, Florence Pugh, Gary Oldman, Casey Affleck, Olivia Thirlby és Josh Hartnett is.

Az IMAX formátumban is mozikba kerülő filmhez nagy reményeket fűz a Universal stúdió, mert az Oppenheimer a nagy nyári moziszezon közepén startol, amikor igen erős a mezőny.

Oppenheimer – Hazai bemutató: 2023. július 20.

Megosztás facebookon