asdf

Terry Gilliam végre megrendezi Don Quijote filmjét

  • Szerző: P. Kristóf
Terry Gilliam régi álmát váltja valóra és végre leforgatja az 1998 óta tervezett Don Quijote feldolgozását.

Terry Gilliam The Man Who Killed Don Quixote című projektje az elmúlt évtized egyik legproblémásabb filmes elképzelése. Az első próbálkozása a film elkészítésére még 1998-ban történt meg, amikor megírta a film forgatókönyvét, mely rengeteg pontban eltért az eredeti regénytől. A Monty Python tagjától megszokott módon ez is egy szürreális kaland lenne, amely felváltva játszódna a jelenben és Don Quijote korában, vagyis a 17. századi Spanyolországban, ugyanis egy húsz éves marketinges időcsavarba kerül, így e két korszak között ugrál megállás nélkül és így részt vesz a szélmalomharcban a legendás lovaggal, aki Sancho Panza-nak nézi őt.

Depp Gilliam

Az első problémát az jelentette, hogy egyik stúdió sem akart pénzt adni rá, így saját magánka kellett összeszednie 30 millió dollárt, hogy neki láthasson. A forgatás 2000-ben kezdődött el és Jean Rochefort alakította a címszereplőt, míg Johnny Depp az időutazó reklámszakembert. Azonban pár napnyi munka után a projekt leállt, ugyanis egy áradás elpusztította a díszleteket, Rochefort megbetegedett, a biztosító pedig nem fedezte a károkat. A film így minimális anyaggal leállt, de ebből készült egy dokumentumfilm, a La Mancha eltévedt lovagja. 

2005 után számtalanszor próbálkozott a projekt újraélesztésével, de nem járt sikerrel. 2008-ban újrakezdte az előkészületeket, de ezúttal már Robert Duvall kapta a főszerepet, míg Johnny Depp-et Ewan McGregor váltotta, 2010-ben azonban ez a próbálkozás is kudarcba fulladt. 

Gilliam

Most azonban Terry Gilliam ismét megpróbálkozik vele, azt állítja hogy szeptemberben kezdődhet el a forgatás. Erről az Empire magazinnak mesélt, amikor legújabb, Zero Theorem című munkájáról kérdezték. Elárulta, hogy a Kanári-szigeteken dolgoznak majd szeptember 29-től, amit a spanyol producer, Adrián Guerra segítsége tett lehetővé, aki összegyűjtötte a filmhez szükséges tőkét.

"Remélem, hogy a tizenegyedik próbálkozás szerencsét hoz. Minden alkalommal újraírjuk a forgatókönyvet, így minden alkalommal egy kicsit más lesz. Ugyanaz a film, de néhány részlet változik." - nyilatkozta a projektről Gilliam.

Don Quixote

Az idei év sűrű lesz számára, ugyanis először egy operát rendez, majd részt vesz a Monty Python túrnén, amely eltart júniusig, ezt követően szeptember utolsó hetében kezdődhetnek meg végre, közel 15 év után a munkálatok. 

Ha ezúttal semmi nem jön közbe, akkor 2015-ben végre a mozikban láthatjuk Gilliam Don Quijote-ját!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon