asdf

Világsztárokkal indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

  • Szerző: MoziStar
Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton.
A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Francia Intézetben kezdődik szeptember 4-én egy szakmai workshoppal filmmegőrzesről és a film közoktatásban betöltött szerepéről. De láthatunk itt magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai regény filmváltozatairól, és betekintést nyerhetünk Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe is. A Maraton nyitóestjén (szeptember 4.) a restaurált, Oscar-díjas Mephisto c. filmet vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.
Mephisto042_1
Szeptember 5. és 9. között 60 filmóriást (pl. 2001 Űrodüsszeia, Ridley Scott Párbajhősök, Federico Fellini 8 és fél, a Pomádé, Milos Forman Amadeus, Mészáros Márta, Sára Sándor és Szabó István restaurált filmjei...) láthatunk 500 Ft-os jegyár mellett.
80huszár001_1
A budapesti Szent István tér szeptember 5-től az ország legnagyobb “mozijává” alakul: ingyen nézhetjük meg Korda Sándor gyönyörű, 1918-as Az aranyemberét - Zagar és a Changing Grey zenei kíséretével, szeptember 6-án, este Claudia Cardinale színésznő személyes részvételével a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Szeptember 7-én a Moszkva tér, 8-án pedig A nagy kékség lesz látható a téren - a főszereplő, Jean-Marc Barr jelenlétében.
Jean Reno and Jean-Marc Barr in Le grand bleu (1988)
A Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában találhatunk felújított némafilmeket is, élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, vagy Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje, Pola Negrivel a főszerepben.
TalálkozásVénusszal029
Az animációs filmek között is találunk filmes csemegéket, ilyen például Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó.
macskafogó_klasszik
Katinka Faragó - Ingmar Bergman producere - Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt a legendás mesterről, amelyet Bergman gyönyörű Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart majd a Fanny és Alexander készítéséről.

Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik blokkja a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták.
Redl017_1
A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának is tiszteleg egy bő válogatással. Felújítva, tökéletes kép-és hangminőségben lesz látható Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Billy Wildertől A legénylakás, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott Szédülés is Hitchcocktól.

II. BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATON

2018. SZEPTEMBER 4-9.

Budapest: Toldi Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet

Vidéki helyszínek: Eger, Győr

Megosztás facebookon