asdf

2015 legjobb filmjei - 1. rész

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi volt 2015 három legjobb filmje? Valószínűleg pislogna nagyokat, ha azt válaszolnám, hogy a Whiplash, a Kötéltánc és a Kémek hídja! Imádtam a Mad Max-et és a legújabb Bosszúállókat is, de a best of nálam az imént említett három film, mert ezek voltak rám a legnagyobb hatással.

A Whiplash lélekemelő hangulata, a Kötéltánc (IMAX 3D) élménye és a Kémek hídja meglepő szórakoztatása vitték nálam a pálmát. De több olyan film is volt, amit a moziban jó párszor megnéztem, ilyen volt a Végre otthon, a Bosszúállók, A kezdő vagy a Rendíthetetlen. 2015 egy jó év volt! Na, de 2016 fenomenális lesz a mozifilmek tekintetében.

A visszatérő, Deadpool, Batman vs. Superman, Amerika Kapitány, A dán lány, A szoba, A nagy dobás és még sorolhatnám...de nézzük az idei évből a nagy kedvenceket. Mivel nehéz volt a döntés, így az általam vélt 15 legjobbat szedtem össze:

Rendíthetetlen (Unbroken)
Mozibemutató: 2015. január 8.

A Rendíthetlen azt hivatott bemutatni, hogy Louis Zamperini mennyire nagyszerű és példaértékű ember volt, aki nem csak sportolóként vitt véghez nagy dolgokat, de túlélt egy repülőszerencsétlenséget, majd 47 napig a tengeren hánykolódott bajtársaival, sőt, egy japán fogolytábor megpróbáltatásait is maga mögött tudhatott. A film nem akar közhelyekkel dobálózni, mindent elsöprő monológokkal okítani, csak egyszerűen egy kivételes ember emléke előtt kíván tisztelegni. Jack O'Connell Zamperini szerepét teljességgel hitelesnek érezhettük. Játékában egyszerre van jelen az empátia és a megrendülés. Angeline Jolie rendezésébe szívét-lelkét bele tette, érződik, hogy a tökéletességre hajtott, ami többé-kevésbé sikerült is. Engem lenyűgözött a történet és a film is!

Whiplash
Mozibemutató: 2015. február 5. 

Egy feltörekvő jazzdobos és mestere különleges kapcsolatát fedezhettük fel a Whiplash-ben. Miles Teller és J. K. Simmons jelenetei egyszerre feszültek és viccesek. Lehengerlő, szórakoztató páros. A maximalizmus olyan szintjein járunk, ahol az emberi akarat minden negatív hatást legyűr. Rettentő pozitív hangulatú és mellette pimasz film, ami arra ösztökél, hogy újra és újra megnézd, mert feltölt, mert erőt meríthetsz belőle. A film után úgy éreztem megválthatom a világot!

Végre otthon! (Home)
Mozibemutató: 2015. március 26.

Tim Johnson rendező animációs filmje egy idegen inváziós, utazásos-kalandos vígjáték, amelyben a búvok érdekes és izgalmas világát ismerhettük meg. A DreamWorks ismét egy szerethető klasszikust teremtett, tele újítással, látvánnyal és izgalmas kalanddal. A Végre otthon! című animációs film karakterei kedvesek, egyediek, imádnivalóak és viccesek, akik rögtön a gyerekek és a felnőttek kedvenceivé válhatnak. Bár a Cinema City nem tűzte műsorra a filmet, mégis 2015-ben az egyik legaranyosabb mese volt.

Adaline varázslatos élete (The Age of Adaline)
Mozibemutató: 2015. április 23.

A film a 29 éves Adaline (Blake Lively) életét meséli el, akinek egy villámcsapás alatt megváltozott az élete, miután majdnem végzetes balesetet szenvedett, ami által kapott egy szuperképességet, így évtizedeken át nem öregszik. Világkörüli utazásba fog, miközben megőrzi titkát. Azonban találkozik egy férfival, aki mindörökre megváltoztatja életét. Lee Toland Krieger filmje egy modern kori tündérmese, tele érzelmekkel és csodálatos pillanatokkal, amelyek az élet fontosságát emelik ki, illetve rávilágít, hogy arra, hogy az öregedésnek is van értelme. A történet magával ragadó, Blake Lively, akit Gossip Girl-ből, a Zöld lámpás-ból vagy a Tolvajok városából ismerhetünk tökéletes összhangban volt Harrison Ford-dal, aki érzelmes oldalát mutatja meg ebben a filmben.

Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)
Mozibemutató: 2015. május 7.

A kedvencek sorából nem maradhat ki a Marvel eposza a Bosszúállók. Bár, sokan támadták és sokak szerint jobb az első rész, de nekem mégis nagyon szórakoztató volt. A Bosszúállók: Ultron kora egy mérhetetlenül pörgős, dinamikus, látványos elemekre épülő szuperhős film, amit a CGI-cunami önt el, amellett, hogy karakterközpontú. Ugyanakkor humoros és egy jól megkomponált akciórengeteg. Szerintem az egyik legjobb Marvel mozi volt idén!

Mad Max - A harag útja (Mad Max: Fury Road)
Mozibemutató: 2015. május 21. 

A jól bevált Mad Max franchise legújabb része harminc évet váratott magára. George Miller tudta, hogy nem elég folytatni Max történetét, és valami eszelős produktumot kell villantani. Nem csak a homokot nyeltük be a sajtóvetítésen, hanem az agyunkat is ott hagytuk a moziban. A Mad Max különlegessége a karakterekben és a furcsa történetében rejlik. A harag útja sokszor szürreális, beteges és szomorú. Felfoghatatlan, ami ebben a filmben zajlik, mert nem csak a látvány és a harcok teszik dinamikussá a cselekményt. Tom Hardy elképesztően jó választás volt, profi, mint mindig. Furiosa szerepében Charlize Theron egy igazi tökös, harci amazon. Tökéletes akciófilmet láttunk. 

A kém (Spy)
Mozibemutató: 2015. június 4.

Számomra az év vígjátéka A kém! A Családi üzelmek óta nem nevettem ennyit filmen, mint Paul Feig alkotásán. A kém című film nem csak a Jason Statham Norris féle beszólogatásai miatt érdekes, de hazánkban forgatták a film legtöbb jelenetét, és a készítők nem szégyellték bemutatni Budapestet, illetve a Balatont. Emellett Melissa McCarthy "jamesbondoskodása" figyelemre méltó és szórakoztató. Ki gondolta volna egykor, hogy a Szívek szállodája, bájos Sookie St. James-e tud vicces és harcias lenni?! A Személyiségtolvaj és a Női szervek után most A kém című filmben bizonyít. A film kiválóan építkezik a humorból, mert bőven van belőle, de egyértelműen a McCarthy-Statham duó jelenetei a legimpozánsabbak.

Távol a világ zajától (Far from the Madding Crowd)
Mozibemutató: 2015. június 11.

Alighanem ez volt a legromantikusabb film ebben az évben. A Thomas Hardy  „Far from the madding crowd” (1874) című klasszikus regényéből készült: Távol a világ zajától című film Bathsheba Everdene történetét dolgozza fel. Bathsheba (Carey Mulligan) egy független, öntörvényű és határozott nő, aki a megörökölt birtokát vezeti, de a szerelemben nem találja a heylét. Matthias Schoenaerts és Carey Mulligan fantasztikusak együtt. Már a film elején tudjuk, hogy ők egymásnak vannak teremtve, de sok mindenen mennek keresztül, amíg egymásra nem találnak, de megéri kivárni ezt a csodát. Igényes, romantikus film!

Agymanók (Inside Out)
Mozibemutató: 2015. június 25.

A Pixar ismét egy tündéri animációval lvarázsolta el a közönséget. Ők aztán tudják mi kell a népnek, már, ami az animációs filmeket illeti. Egy igazán eredeti ötlettel tértek vissza, méghozzá az emberi gondolatok, érzések megelevenítésével. Pete Docter megmutatta a fejünkben lakozó hangok hogyan működnek, egyes érzelmek hogyan befolyásolnak minket. Szerethető történet és karakterek ötvözete.

Terminator: Genisys
Mozibemutató: 2015. július 2.

Alan Taylor-nak nem volt egyszerű dolga. James Cameron 1984-es klasszikusát, két gyenge folytatás után, modern köntösbe öltöztetni, több, mint kihívás. Az előítéletekkel szemben a rendező egy tisztességes Terminátor filmet hozott össze. Rendkívül csavaros, néha már követhetetlen történet ragadja el a figyelmet, amihez grandiózus látvány párosul. De, hogy ne maradjunk nosztalgikus élmény nélkül, a korábbi filmek szimbólikus elemei is vissza köszönnek (klasszikus megérkezés egy új időbe, ruha elkobozás, Arni egysorosok), ezzel is fejet hajtva Cameron munkája előtt. Arnold Schwarzenegger mellett a szereplőgárda tökéletes (Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney), a történet érdekfeszítő, minden a helyén volt!

A Bélier család (La famille Bélier)
Mozibemutató:  2015. július 23.

A franciáknak vérében van a vígjáték és dráma műfajának minden fortélya. Újra és újra meg tudják lepni a közönséget, ha kell szívbemarkoló sztorikkal kápráztatnak el, vagy fergeteges poénokkal csalnak széles mosolyt az arcunkra, de egy biztos, a szórakozás garantált. A Bélier család történetével ismét levettek minket a lábunkról, legalábbis engem biztos. Paula Bélier (Louane Emeraegy átlagos tini lány, akinek csodás hangja van, viszont szülei siket-némák. Mindenki álmokat dédelget, de az adott szituáció sok bonyodalmat okoz, ami szívszorító hangulatot és változásokat idéz elő. Nagyon kedves családi film és imádnaivalóak a karakterek!

A kezdő (The Intern)
Mozibemutató: 2015. szeptember 24.

Robert De Niro kitűnő példája annak, hogy nyugdíjas kor után is lehet élvezni az életet. Mindezt A kezdő című filmben gyakornokként mutatja be nekünk. Jobb, ha tudjátok a 70 az új 20! Anne Hatheway, aki egykor a a Runway-nél gyakornokoskodott Meryl Streep mellett (Az ördög prádát visel), mostanra egy karrierista nő lett szebbnél szebb ruhákban, aki megkapta a világ legjobb gyakornokát Robert De Niro személyében. Nancy Meyers (Mi kell a nőnek?, Holiday, Minden végzet nehéz, Apád-anyád idejöjjön!) filmje több témát dolgoz fel, mint pl. a család, a karrier, a generációk közti különbség, a ballépések vagy épp a szociális jótékonykodás. Talán túl sok mindenez nyúl A kezdő és olykor túlzó, de végtelenül bájos, megmosolyogtató alkotás.

Kötéltánc (The Walk)
Mozibemutató: 2015. október 8.

A Kötéltánc egy vakmerő és bolond elme őrült álmát mutatja be. Ez az a film, amiről órákig tudok beszélni, annyira elvarázsolt. Bár a tériszonyom miatt nem láttam 100%-ban a filmet, de akárhányszor gondolok bele, nem térek magamhoz, hogy ez egy megtörtént eset és ezt egyszer valaki tényleg megcsinálta. Philippe Petit francia származású artista 1974-es világhírű és veszélyes mutatványának, a World Trade Center ikertornyai között kifeszített kábelen való “sétáját” élhetjük át szó szerint testközelből. Az ő írása, valamint Robert Zemeckis, a rendező és Christopher Browne forgatókönyve alapján készült a film. Joseph Gordon-Levitt alakítja Philippe-t, Sir Ben Kingsley pedig az ún. mentorát és Charlotte Le Bon pedig a barátnőjét formálja meg. Lélegzetvisszafojtva izgultam végig a 110 emeletnyi (412 méter magas) magasságban kolbászoló bátor artista mutatványát és mi ez ha nem filmélmény?!

A kis herceg (The Little Prince)
Mozibemutató: 2015. november 5.

Mark Osborne, az Oscar-jelölt Kung Fu Panda rendezője elkészítette Exupéry világhírű meséje, A kis herceg első animációs filmadaptációját, amely lenyűgöző, szeretnivaló, megható és hatásos. Antoine de Saint-Exupéry híres kis hercegének története egy kislány mindennapjaiba illeszkedve elevenedett meg a vásznon. Méghozzá úgy, hogy a kíváncsi, kedves kislány és a szomszédban élő öreg repülőpilóta beszélgetni kezdenek, ami által egy új világba csöppennek, és így keltik életre a millók által ismert történet. Nagy kíváncsisággal vártam, hogy vajon mit tudnak még kihozni egy olyan történetből, ami világszerte ismert. Bámulatosan gyönyörű, elgondolkodtató és nosztalgikus hangulatú mozit sikerült a készítőknek tető alá hozni! A kis herceg a mai napig megállja a helyét, lélekmelengető, de ugyanakkor komoly tanulsággal bír, mindenki szívét megérinti, ha átadja magát a gyermeki énjének, amit Hans Zimmer (Richard Harvey mellett) zenei aláfestése még fantasztikusabbá varázsolt! 

Kémek hídja (Bridge of Spies)
Mozibemutató: 2015. november 26.

Steven Spielberg új filmje a Kémek hídja, Tom Hanks főszereplésével számomra nagy meglepetést okozott. Az igaz történet alapján készült háborús-kémes film szórakoztató és izgalmas. A hidegháborús időszakban játszódó film egyszerre tud feszült, humoros (na itt nem a titpikus vígjátéki elemekre kell gondolni, csak a kellemesen szellemes humorra), és szórakoztató lenni, amit az ügyvéd karakterében játszó Tom Hanks és a szovjet kémet alakító Mark Rylance párosa tesz igazán felejthetetlenné.

Így láttam én a 2015-ös mozis évet! Imádtam, mert mozizni jó! Alig várom a 2016-os év csodáit! 

Megosztás facebookon