asdf

Hét izgalmas történet, ami megérne egy „misét” az X-Men: Apokalipszis után

Már a grandiózus történetvezetésű X-Men: Az eljövendő múlt napjai előtt is feldolgoztak olyan népszerű képregényfüzeteket, mint, amilyen például a Főnix Saga volt. Jó lehet, hogy ezzel kapcsolatban eléggé vegyes kritikákkal illeték az X-Men: Az ellenállás vége készítőit, miszerint túlságosan elkapkodták Jean Grey-történetét.

A beilleszkedési zavarokkal illetve kirekesztési problémákkal küszködő mutáns történetek már az első két Bryan Singer-féle mutáns moziban is tetten érhetőek voltak. Ám mivel nagyon tág a X-Men-univerzum, ezért bőven akad még elmesélhető történet. Persze csak akkor, ha túléljük a földet fenyegető Apokalipszis-veszélyt. És most nem egy újabb maja jóslatra gondoltunk.

1. Második teremtés (Second Genessis)

x-men_genesis

Ez a történet egy fajta reboot-ként is szolgálhatna, ugyanis ennek a képregényfüzetnek a története nem igazán tudna beilleszkedni abba a mutáns univerzumba, amit már eddig felépítettek. Ugyanis arról van szó, hogy egy küldetés során, amelynek célja az volt, hogy felderítsék a rejtélyes Krakoa-szigetet, eltűnik három mutáns – Jean Grey, Jégember és Angyal -, a csapat vezetője, Küklopsz pedig az emlékezetét elvesztve tér vissza Charles Xavier-hez. Ahhoz, hogy ki tudják szabadítani a bajba esett társaikat, Charles és Scott mutánstoborzásba kezdenek. Így csatlakozik a különleges csapathoz Farkas, Ciklon, Árnyék, Vészmadár és Plazma.

Mivel ennek a csapatnak a nagy része már az X-Men: A kívülállókban is benne volt, ezért ezt a történetet szerintem csak a James McAvoy vezette fiatal mutáns-különítménnyel tudnám elképzelni. Így bővíteni lehetne a saját történeti idővonallal rendelkező „második generációs” mutánscsapatot, és tetejében még jól illeszkedhetne az első Bryan Singer-mozi elé.

Jó alkalom lenne behozni néhány a kedvelt mutánsnak a fiatalabb énjét. Olyanokra gondolok, mint Küklopsz, Jean Grey, Árnyék vagy épp Jégember. Ráadásul a „költői szabadság” – eszközével élve fel lehetne vezetni a Channing Tatum által megformált Gambit-ot is.

2. Üdvözlünk Genoshan 

x-men_welcometogenosha

Ez a történet már sokkal inkább passzolna, ahhoz a világhoz, amelyet Bryan Singerék megálmodtak. Ezúttal a mutánsoknak nem egy veszélyes és nagyon is eleven szigettel gyűlik meg a bajuk, hanem az emberi felsőbbrendűség egyik legelfajzottabb formájával, a rabszolgatartással. Valószínűleg ennek a képregénynek is az lehetett a célja, hogy erősen reflektáljon az amerikai történelem legnagyobb szégyenfoltjára, a rabszolgaságra.

A történetben Genosha a neve annak az afrikai helynek, ahol nagyon erős mutáns-rabszolgatartás és elnyomás van. Megbélyegzik és kemény, embertelen munkára kényszerítik őket. A történet amellett, hogy erős, kiaknázható társadalombírálattal rendelkezik, lehetőséget add arra is, hogy visszahozzanak egy olyan mutánst, aki már kezdetektől fogva alaptagja a X-Men nagy családjának, de az elmúlt pár filmben rendre mellőzve volt. Ez a karakter nem más, mint Vadóc. Rajta kívül olyan karakterek tűnnek még fel a történetben, mint Farkas, Kolosszus, Magneto vagy Charles Xavier.

Talán ez a történet azért illene inkább az „első generációs”, Patrick Stewart - által vezetett X-Men csapathoz, mert a koruknál fogva sokkal tapasztaltabbak, sokkal többet láttak már világból, így ők hitelesebben közvetíthetnék felénk a történet kegyetlen üzenetét.

3. Próteusz 

xmen_proteus

A történet annyiban hasonlít a Második teremtéshez, hogy ezúttal sem a társadalom hibáira és az emberiség gyengeségeire reflektál, hanem egy „egyszerű” történetet mesél el. Az „egyszerű” történet alatt azt értem, hogy az X-Meneknek fel kell venniük egy iszonyatosan erős mutánssal, Próteusszal a harcot, aki irtózatos energiaéhséggel és az ebből fakadó erővel rendelkezik.

Próteusz, avagy polgári nevén Kevin MacTaggert, Moira és Joseph MacTaggert fia. És ezen a ponton lép be a képbe, az X-Men: Az elsők című mutáns film, ugyanis a „pletykák” szerint Kevin voltaképpen Charles Xavier fia. Mivel James McAvoy és Rose Byrne karakterei eléggé összemelegedtek már az X-Men: Az elsőkben, így akár könnyen is bele lehetne illeszteni a történetbe. Személy szerint nem érzem ezt az alapanyagot elég erősnek ahhoz, hogy egy egész estés mozifilm készüljön belőle. Ám azért mégis érdekes lenne látni egy Charles Xavier – Kevin - Moira családi háromszöget.

4. Mutáns mészárlás

x-men_mutantmassacre

Az egyik legalkalmasabb képregényforrás a Mutáns mészárlás, ami egy grandiózus mozi alapjául szolgálhatna. De miről is szól ez pontosan? Egy hatalmas csatáról, amit az X-Menek vívnak a Martalócokkal. Ebben a történetben is rengeteg ismert X-Men karaktert lehetne használni. Olyanokat, mint Küklopsz, Jean Grey, Jégember, Bestia, Angyal, Magneto, X - Professzor, Kolosszus. Mellette pedig rengeteg új karaktert is be lehetne vezetni az univerzumba. Köztük akár Gambit-ot is.

Érdekesség, hogy a történetben Apokalipszis feltűnik, így meg van az a lehetőség, hogy zavartalanul folytatódjon ez a cselekmény-szál. A történet pedig ügyesen lavírozik a látványos csaták és a mélyreható, lelki drámák vékony mezsgyéjén.  

5. Mázlista

x-men_longshot

A Mázlista nevű karakter nem is kicsit esik távol attól az univerzumtól, amit Bryan Singer megálmodott a mutánsainak. Legalábbis első olvasatra annak tűnt, de ha belegondolunk abba, hogy Az eljövendő múlt napjaiban a karakterek idősíkokon keresztül közlekedtek, az Apokalipszisben pedig egy irtózatosan erős földönkívüli lénnyel veszik fel a harcot, akkor már máris árnyaltabb képet kapunk a sztoriról.

A Mázlista annak a hatrészes-minisorozatnak a főszereplője, aki kezdetben egy másik univerzumban, a Mojoverzum-ban élt. A karakter először egy gladiátor, aki később csatlakozik az X-Menekhez. Különleges képességei között van számon tartva a pszichometria, az emberfeletti ügyesség és a manipuláció. Ahhoz kevés lenne ez a történet, hogy kitöltsön egy önálló X-Men film teljes játékidejét, de egy különálló eredetfilmként el tudnám képzelni.

6. X-cutioner's Song

x-men_x-cutioner'ssong

Ez a másik olyan történet, amit teljes mértékben el tudnám képzelni a széles vásznon, ráadásul nagyon jól követhetné az X-Men – Apokalipszisben lefektetett történetet. Arról van szó, hogy Charles Xavier-t befecskendezik egy halálos vírussal. Az X-Meneknek pedig nem csak, hogy egymással kell összefogniuk, hanem még Apokalipszissel is, ha meg akarják menteni a Professzort. Minden eddig látott mutánst vissza lehetne hozni egy „hattyúdalra” ebben a történetben, így egy újabb all-star csapat gyűlhetne össze. Azt pedig külön érdekes lenne látni, hogy Apokalipszis hogyan éli meg az „saját filmje” utáni következményeket, utóhatásokat.

7. Főnix halála

x-men-thedarkphoenix

A Főnix-történetszála az egyik legjelentősebb X-Men történet, ugyanis ezekben a képregényfüzetekben válik a jólelkű, segítőkész, emberbarát Jean Gray pusztító erejű, gonosz Főnixszé. Ezt a történetet – röviden – már egyszer láthattuk az X-Men: Az ellenállás végében, ami a legtöbb rajongónak érthető okokból kifolyólag nem nyerte el a tetszését. Nem is csoda, hiszen indokolatlan módon próbálták beleerőltetni a játékidőbe, aminek a nagy része egy teljesen más történetet fedett le.  A régiekkel ezért értelemszerűen már nem tudnám elképzelni újra ezt a történetet, de a fiatalabb X-Men-csapat esetében meg lenne az esély arra, hogy egy méltóbb történetet kanyarítsanak a Sötét Főnixnek. 

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon