asdf

A legjobb magyar szinkronhangok

  • Szerző: Marcika
Mostanában különösen nagy divat szidni a szinkronos filmeket, hiszen mennyire trendi felirattal nézni, eredeti nyelven az alkotásokat, hiszen csak úgy tudja visszaadni az eredeti üzenetét a film. Sokan a mai magyar szinkront sem kímélik, így összegyűjtöttem néhány szinkronszínészt, a legemlékezetesebb karakterükkel. Sajnos néhányan már nincsenek közöttünk, de talán ha visszahallgatjuk őket, elfog minket a nosztalgia és másképpen állunk a szinkronhoz is. Sorrendet nem tudtam felállítani, így abc sorrendben írom le MoziStar Top10 szinkronját, illetve azt az öt színészt, akinek a hangja nagyon hiányzik a filmekből.

Csőre Gábor - Eric Cartman (South Park)

Nem könnyű felnőttként gyerekeket szinkronizálni, és ezt pontosan tudja a South Park szinte összes szinkronszínésze, azonban kiemelkedik a mezőnyből Csőre Gábor, akinek a hangja összeforrt a kövér, gonosz és antiszemita Eric Cartman szerepével. Többször volt alkalmam tapasztalni, hogy a Vígszínház előadásain többen felnevettek a színész első megszólalásánál, és odasúgták egymásnak: kabbe gyíkok, én lelépek!

 

Gesztesi Károly - Shrek (Shrek)

Már mindenki Gesztesi Károllyal azonosítja a nagy, ijesztő, de vajszívű zöld szörny, Shrek szerepét. Annyira karakteresen illik Gesztesi hangja az ogréhoz, hogy talán itt azt mondhatjuk: jobb mint az eredeti. Az alábbi videóban Shrek és Szamár vitatkozik, csak ahogy megszoktuk.

Haás Vander Péter - Smaug, a sárkány (Hobbit, Smaug pusztasága)

A hobbit kritikában már kiemeltem, de most is el kell mondanom, hogy mennyire jó választás volt Haás Vander Péter a sárkány hangjának. Olyan hihetetlen orgánummal rendelkezik a színész, hogy mindenkinek megfagy az ereiben a vér, ahogy Smaug zengő hangján az aranyát védi a törpöktől.

Hevér Gábor - Gatsby (A nagy Gatsby)

Leonadro DiCaprio 1995 óta állandó magyar hanggal rendelkezik, aki nem más mint Hevér Gábor. A színész rajta kívül még Aston Kutchert és Orlando Bloomot is megszólaltatta, de DiCaprio egyik legújabb filmsikerével A nagy Gatsby című filmmel tisztelgünk a színész munkája előtt. 

Kerekes József - Peter Griffin (Family Guy)

Hazánkban is akkora népszerűségnek örvend a Family Guy című sorozat, hogy Kerekes Józsefen ez a bélyeg akkor is rajta maradna, ha nem szeretné. Bár saját bevallása szerint nem szereti ha az utcán arra kérik, hogy utánozza Peter hangját, néha mégis kivételt tesz. Ilyen volt, amikor egy beteg kisfiút hívott fel, mint Griffin, hogy jobb kedvre derítse és ezzel erőt adjon a gyereknek. 

Kautzky Armand - James Bond és még mi minden

Ő a Magyar Hang, minden kétséget kizáróan a legkarakteresebb, legfelismerhetőbb, mégis az egyik legsokszínűbb hang hazánkban. Szinkronszerepei olyan hosszú listát alkotnak, hogy napestig lehetne sorolni őket. Az egyik leghíresebb szinkronjával, James Bonddal mutatjuk be zsenialitását.  

Kovács Nóra - Galadriel (Gyűrűk Ura)

A film egy csodálatos monológgal indul, amikor Galadriel tünde úrnő Középföldéről, illetve az egy gyűrűről beszél. Kevesen tudják, hogy a csodálatos Kovács Nóra hangján szólalt meg magyarul.

Pilkali Gerda - Jamie (Barátság extrákkal)

A gyönyörű színésznő a szintén szépségéről híres Mila Kunis magyar hangja általában. Bár mostanában sokat hallani magánéleti botrányairól, munkássága tiszteletreméltó. Ízelítőnek egy kis részlet a Barátság extrékkal című filmből, Mila Kunissal és természetesen Pikali Gerdával.

Stohl András - Will Hunting (Good Will Hunting)

Stolh András számtalan hollywoodi sztár magyar hangját kölcsönözte már, jelenleg is hazánk legfoglalkoztatottabb szinkronszínészei közé tartozik. Reméljük magánélete rendeződik és nem kell újra hónapokra nélkülözni a hangját a filmekben.

Tahi-Tóth László - Raymond Babbit (az Esőember)

Nem volt könnyű dolga az Esőember megszólaltatásával Tahi-Tóth Lászlónak. Kifejezetten speciális beszéd-szünet arányokat kellett betartani, illetve a szokásos hangsúlyoknak semmilyen szerepe nem volt, hiszen a főszereplő autista Raymond egészen máshogy kommunikált, mint ahogy azt megszoktuk.

Akiknek a hangja nagyon hiányzik nekünk:

Csákányi László - Frédi; Karak (Frédi és Béni; Vuk)

Csákányi László hangja olyan jó, hogy nem is tudtam dönteni, így a két legismertebb rajzfilmes szerepét választottam ki. Az első a két kőkorszaki szaki kalandja, itt érdemes azt is megemlíteni, hogy a szöveget maga Rímhányó Romhány írta rímbe faragva, sokak szerint az eredeti szövegnél sokkal színvonalasabban. A másik egy magyar rajzfilm, pontosabban A Magyar Rajzfilm, Dargay Attila klasszikusa, amin generációk nőttek fel. Az alábbi videóban Karak hangját adta, a bölcs rókáét, aki felnevelte a kicsi Vuk-ot.

 

Helyey László - Lionel Logue (A király beszéde)

A napokban elhunyt, hazánkban főként Mátyás királyként ismert Helyey László megkapta a szinkronszínészek egyik legkeményebb feladatát a Király beszéde című filmben. Egy logopédust, beszédtechnika tanárt kellett szinkronizálnia. Az videóban mégis a legismertebb szerepét, Mátyást királyt elevenítjük fel.

 

Kenderesi Tibor - Dagobert bácsi (Kacsamesék)

Sokak gyerekkorát kísérte végig a Disney vasárnap délutánonként a Magyar Televízión. Az itt futott mese sorozatok legismertebb hangja egyértelműen a 2011-ben elhunyt Kenderesi Tibor, illetve az általa megszólaltatott Dagobert bácsi.

Selmeczi Roland - Akhilleus (Trója)

A tragikusan fiatalon elhunyt színész Brad Pitt, Antonio Banderas, Viggo Mortensen állandó hangja volt. Mi az egyik legemlékezetesebb Brad Pitt alakítását választottuk, ő adta a magyar hangját az Interjú a vámpírral című film fiatal vámpírjának, Louis de Pointe du Lacnak.

Szakácsi Sándor - Dr. Gregory House (Dr. House)

Nagy űrt hagyott maga után a nézőkben Szakácsi Sándor is, így nagy gondban voltak a magyar szinkronrendezők, hogy ki kerüljön a helyére. Hosszas keresgélés után Kulka János mellett döntöttek, s bár az ő hangjából kissé hiányzik a már megszokott karcosság, de el kell ismerni, hogy kiválóan helytállt. De nem szólalhat meg többet a színész hangján Kevin Costner, Steven Segal, illetve Jeremy Irons sem.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon