asdf

A végén Poirot is meghal

  • Szerző: P. Kristóf
24 év és összesen 73 epizód után meghal Hercule Poirot, a népszerű krimisorozat főhőse.

A főszereplőt játszó David Suchet 1989 óta alakította folyamatosan a belga nyomozót a népszerű tévésorozatban, mely most elérkezett a végéhez. A karaktert még a krimi királynője, Agatha Christie alkotta meg, aki már a figura haláláról is gondoskodott a második világháború alatt, ám ezt 1975-ig széfjében őrizte, akkor látott csak napvilágot a piperkőc bajszos nyomozó utolsó esete. 

poirot

Poirot kinézete és jelleme mára összenőtt a 67 éves angol színésszel, többek között ezért is vált ilyen sikeressé a sorozat. A 24 év alatt többször is előfordult, hogy egy-egy évadot több éven át készítettek, de a minőségtől és a főszereplőktől sosem váltak meg. Később a technika fejlődésével és a televíziózás változásával az eleinte 45 perces részek is egész estés filmekké nőtték ki magukat, melyek a brit televíziózás talán legszínvonalasabb alkotásai lettek

A színész 2008-ban egyszer már eljátszott a gondolattal, hogy otthagyja a sorozatot, ám a hír felröppenése után egyből hivatalosan meg is cáfolták azt. Aztán két éve bejelenetették, hogy a sorozat a végéhez közeledik, 2013 őszén kerül majd adásba az utolsó öt rész. Mostanra már csak a befejező epizód maradt hátra, azt jövő csütörtökön vetíti majd a BBC és a Függöny: Poirot utolsó esete lesz a címe.

A történet keretbe zárja a Poirot főszereplésével megjelent történeteket, hosszú kihagyás után visszatér a mesternyomozó társa és legjobb barátja, Arthur Hastings  is. A nyomozás során végül a már idős Poirot is a gyilkos áldozatává válik, az ügyet a hátrahagyott jegyzetei alapján oldják meg.

Megjelenésekor mindenkit sokkolt ez a történet, az irodalom világában egyedülállóan a The New York Times a címlapján közölte a kitalált nyomozó nekrológját. A BBC valószínűleg most kisebb felhajtást rendez, de azért másodjára is szomorúan búcsúzunk kedvenc belga detektívünktől.

 

Megosztás facebookon