asdf

Elhunyt Eli Wallach, a kultikus spagettiwestern Csúfja

  • Szerző: Medve Pál
98 évesen elhunyt Eli Wallach, A jó, a rossz és a csúf „Tucója”, a kalsszikus színművészet elmúlt 60 évének legendás alakja.

Wallach 1915-ben született Brooklynban lengyel zsidó család sarjaként. Klasszikus filmszínésznek tanult, első szerepét a Lights Out 1946-os thriller sorozatban játszotta. Később a Babuci (Baby Doll) 1957-es Elia Kazan négy Oscar-díjra jelölt filmjével robbant be a köztudatba. Sergio Leonéval karöltve az 50-es évek végén haldokló amerikai westernt A jó, a rossz és a csúffal, valamint A hét mesterlövésszel újraélesztette. Kivételes tehetséggel rendelkezett, jogosan kaptam meg a „kaméleon színész” titulust. Legtöbb filmjében teljes külső és belső átalakulásokon ment keresztül, mint például a Tuco (a western csúfja) mexikói karakterét is teljes hitelességgel formálta meg európai származása ellenére.

 WALLACH-suite

Utolsó mozija a 2010-es Tőzsdecápák: A pénz nem alszik volt, amelyben 94 évesen játszott. Az IMDB szerint 167 produkcióban szerepelt, többnyire TV-filmekben és sorozatokban. Jó barátságot ápolt Henry Fondával (12 dühös ember, Volt egyszer egy vadnyugat), akivel a 60-as évek western műfaj császárai voltak. Munkásságával több, mint fél évszázad meghatározó filmgyártását segítette. Nyugodjon békében!

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon