asdf

Trónok Harca S08E01 - Kritika

Közel két év várakozás után végre elindult a Trónok harca befejező évada. Az első rész egy korrekt, a korábbiakhoz képest erősebb kezdés, de újdonságokban még nem bővelkedik, inkább összefoglalja az előző évadot és felkészít a következő epizódra.
Tegnap este az HBO exkluzív Trónok harca premierjén jártam, ahol az Éjkirály ajánlására megkóstoltam a White Walker whiskyt, Döbrösi Laurával megbeszéltük, hogy ki a kedvenc karaktere a sorozatban és mit vár a befejező évadtól. Laura királynői megjelenésével fejezte ki, hogy bizony az egyik királynő-jelölt a favorit. (Videó hamarosan!) Az este folyamán még az egyik sárkányba is bele botlottam, szerencsémre nem volt tüzes hangulatban. Az első részt már 15-én hajnalban megnéztem, de azért óriás kivetítőn egy Trónok harcát nézni, kihagyhatatlan.
game-of-thrones-hbo-premier
A tél megérkezett és a Holtak serege is közeleg...Az évadnyitó epizódban nem történik nagy jelentőségű esemény, leginkább a nagy találkozásokról szólt, amelyre már régóta vártunk. A hét évad alatt rengeteg karaktert sodort el egymás mellől és egymás mellé az élet, de így ennyire együtt még nem láthattuk őket. A nyitány első képkockái nosztalgikusak és az első évad első részének képeit idézik, amikor Robert király Deresbe látogat. Sorra bukkannak fel a karakterek, régi sérelmeket temetnek el, és bár készülnek a Mások érkezésére, mégis elég vidám, családias hangulat uralkodik. 
got-s8e1-04
(SPOILER! Ne olvass tovább, ha nem láttad a Trónok harca 8. évad első epizódját!)

Kivéve Sansa Starkot, aki elég durván rideg lett és nem meglepő módon nem bízik senkiben, főleg nem egy idegenben, így a Sárkánykirálynőben sem, aki túlontúl magabiztos. Sansa szúrós tekintete szinte felér Arya halál-listájával. A Sansa és Daenerys közötti feszültség még igen komoly összetűzést eredményezhet. A Sárkányok anyja a holtak elleni küzdelem miatt vonult Északra, de a helyzete cseppet sem rózsás, miután elmondta Samwellnek, hogy megölte apját és fivérét, mert azok nem voltak hajlandóak hűséget esküdni, mondanom se kell, a "Fellegvár könyvtolvajának" szívébe nem lopta be magát A láncok leverője. Bár, Sam apja egy rohadék volt, a hír hallatára Sam meglepően indulatossá vált és megkönnyezte halálát. Alapból egy kedves figura, és rossz érzéssel töltött el az a rész, amikor apja lehordta őt mindenfélének, de ebben a jelentben még jobban sajnáltam őt. Daenerysnek emellett még a sárkányai miatt is aggódnia kell, mivel nem kapnak elegendő ételt és Északért sem rajonganak.
got-s8e1-01
Arya Stark belépője elegáns volt, de nem is vártam mást. Nem titok, nagyon bírom a karaktert, az ő belső utazása volt a legizgalmasabb, szóval kíváncsian várom, hogy ki lesz a következő, akit kihúzhat a listájáról. Titokzatos gyilkológép, de néha azért tud mosolyogni is, például, amikor végre találkozik Jonnal. Vicces volt, amikor a régi kardot látva, Jon megkérdezte tőle, hogy "Használtad?", amire egy laza "Előfordult!" volt a válasz.
game-of-thrones-season-8-1
Tyrion Lannister itt-ott felbukkan és hozza a beszólogatós formáját, de fel is dühíti a népet, amikor elmondja mindenkinek, hogy Lannister hadsereg érkezik Deresbe és készen áll harcolni az Északiak oldalán a halottak ellen. Sansa ekkor mondja neki, hogy eddig azt hittem, hogy te vagy a legokosabb ember. Na igen, számomra is fura volt, hogy Tyrion vakon hitt abban, hogy Cersei is támogatja a Holtak elleni küzdelmet a Lannister sereggel.
got-s8e1-03
Cersei Lannister még mindig kökemény és célja eléréséért bármire képes, Euron Greyjoy pedig van olyan ostoba, hogy elhiszi, hogy az együtt töltött éjszakával megerősítette korábban tett házassági ígéretét. Bronnnak sem lesz egy fáklyásmenet az utolsó évad, Cersei kegyetlen feladattal bízza meg, azaz ölje meg „áruló testvéreit”, Tyriont és Jaimiet. Bronn nehéz választás előtt áll. Végre gazdag és nemes lesz, aminek az az ára, hogy egykori cimboráit legyilkolja vagy Cersei céltáblájává válik, ha nem engedelmeskedik neki?!
got-s8e1-02
Havas Jon megtudja végre, hogy ki is ő valójában és, hogy ő a jogos Vastrón örökös. Vajon hogy alakul ezek után Daenerys és Jon kapcsolata? Lesz még gyönyörű vízesés előtt romantikázás? Vagy Daenerys is megteszi azt, amit Jon, hogy lemond a koronáról Észak védelmében? Mindketten bátrak és okosak ez vitathatatlan, ami kérdéses, hogy Danynek mi a fontosabb: a Hét királyság úrnőjének lenni vagy küzdeni a népért és az életbenmaradásért. Az biztos, hogy ha Viharban született megtudja, hogy Jon a jogos örökös, megváltozik minden közöttük.
got-s8e1-05
Számomra a leghatásosabb jelenet az utolsó képkockák voltak, amikor Jaime Lannister és Bran Stark hosszú idő után találkozik. Fagyos és tökéletesen kifejező pillanat volt...Kíváncsian várom a folytatást, vajon a készítők mennyire összpontosítottak a lélektani szálakra és a végső nagy csatára. Összefognak ellenségek az Éjkirály ellen a túlélésért vagy a hatalom, az intrika, a politika és a bosszú közbeszól?! Valószínűleg az utóbbi...legalábbis a második epizód előzeteséből erre lehet következtetni!
Megosztás facebookon