asdf

Matthew McConaughey 5 legjobb szerepe

  • Szerző: P. Kristóf
Matthew McConaughey vasárnap megkapta élete első Oscar-díját a Mielőtt meghaltam című filmjéért, melyet a héten mutatnak be a hazai mozik, ezért összegyűjtöttük az amerikai sztár 5 legjobb szerepét.

5. Denton Van Zant (2020: A tűz birodalma)

2020: A tűz birodalma

Az amerikai színész az átváltozás nagymestere, a 2020: A tűz birodalma című filmben például kigyúrtan, kopaszon és szakállal láthatta a közönség. Ebben a poszt-apokaliptikus fantasy történetben a sárkányok felébredtek és egyetlen céljuk átvenni az uralmat a Föld felett. Van Zant azonban nem hagyja annyiban, az óriásgyíkok megölésére szakosodik, hogy felszabadítsa az emberiséget. McConaughey még ebbe a műfajba is belevitte zseniális színészi tehetségét és egy szívtelen, kőkemény, de igazságos figurát keltett életre a tűz birodalmában.

4. David Wooderson (Tökéletlen idők)

Tökéletlen idők

Bár a Tökéletlen időkben nem jutott neki túlságosan nagy szerep, mégis ez volt az első filmje, mely elindította egész karrierjét. Richard Linklater 1993-as kultfilmje a hetvenes évek fiatalságát mutatta be és nem igazán volt konkrét története, vagy főszereplője, sokkal inkább az élet mozzanatait ragadta meg. Matthew McConaughey figurája egy bajszos lúzer, aki már pár éve leérettségizett, de még mindig a gimisekkel lóg, hogy csajokat szedhessen fel. Komolyabb színészi alakításra nem volt szükség, mégis kiemelkedett a többiek közül, karizmájával megfogta a nézőket és persze egyik mondata mára szállóigévé vált: Egy dolgot bírok ezekben az elsős lányokban: akárhogy is öregszem, ők mindig egyformán fiatalok maradnak.

3. Roger Sherman Baldwin (Amistad)

Amistad

A 12 év rabszolgaság is tarolt az idei Oscar-díjátadón, de természetesen nem ez volt az első rabszolgaságot bemutató kőkemény dráma Hollywood történetében. Az egyik legjobb ilyen filmet Steven Spielberg készítette el 1997-ben és McConaughey kapta a film egyik főszerepét. A nyolcszázas években egy rabszolgákat szállító hajó legénysége fellázadt és elfoglalták a La Amistad-ot, de nemsokkal ezután az amerikaiak leverték a lázadást. Ezt követően ügyükből az amerikai igazságszolgáltatás egyik legkeményebb ügye obntakozott ki. A fiatal körszakállas McConaughey azt az ügyvédet alakítja, aki elszántan küzd a bíróságon a feketék emberi jogaiért. Már azért a filmjéért megérdemelt volna egy Oscar-díjat, de hát ami késik, az nem múlik.

2. Rust Cohle detektív (A törvény nevében)

A törvény nevében

A rengeteg zseniális filmszerep után a tévézésben is kipróbálta magát, ugyanis ő kapta az HBO legújabb sikersorozatának egyik főszerepét. Egy rendkívül tehetséges, de depressziós és alkoholista detektívet játszik, aki a jelenben egy interjúban meséli el karrierjét és egy fiatal lány brutális meggyilkolásának ügyét. McConaughey egyszerűen elképesztő, nagyon mély filozófiai tézisekkel dobálózik minden pillanatban, a velőnkig hatolnak gondolatai, miközben úgy alakít, hogy egy másodpercre sem tudjuk levenni róla a szemünket. A törvény nevében miatta az utóbbi évek egyik legtökéletesebb sorozata.

1. Ron Woodroof (Mielőtt meghaltam)

Mielőtt meghaltam

Az idei Oscar-gálán korunk egyik legtehetségesebb színésze végre megkapta élete első Oscar-díját. Mondjuk ehhez az is hozzájárul, hogy az AIDS-től haldokló homofób cowboy szerepében még önmagát is felülmúlta, de ezzel együtt valóban lepipált mindenkit, egyszerűen elképesztő, amit a vásznon művel. Nem csak az alakítása, de a szerep miatti átalakulása is lenyűgöző, olyannyira lefogyott, hogy rá sem ismerünk. Ezzel az alakítással örökre beírta magát a filmtörténelembe és most már örökre lekerült róla a romantikus vígjátékai miatt rákerült sablonos megbélyegzés. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon