asdf

Pókember 5 legemlékezetesebb jelenete

  • Szerző: Medve Pál
A mai nap 39 éves Tobey Maguire, az első Pókember trilógia tengerkék szemű sztárja. Születésnapja alkalmából kiválogattuk nektek, a hálószövő öt legjobb jelenetét.

A 2000-es évek szuperhőseinek hajnalán Sam Raimi horror- és képregény rajongó kiemelte Maguire-t a TV-reklámok és sorozatok világából, hogy a XXI. század első Peter Parkere legyen. Kevés pályakezdő színésznek adatik meg az a lehetőség, hogy első nagyképernyős munkája egy hollywoodi szuperprodukció legyen. A bő tíz évvel ezelőtti trendekhez Tobey megjelenése és stílusa a legjobban passzolt, ezért vált az öt egész éven átívelő trilógia első ikonikus szuperhősévé.

Peter Parker a hős és a romantikus

A kétballábas diákújságíró első manhattani kalandja sok-sok megmosolyogtató és ikonikus akció pillanattal rendelkezik. Első, talán mindenidők legemlékezetesebb jelenete, amikor Mary Jane Watson és Pókember első csókja elcsattan. Miután az ízeltlábú-humanoid hősünk móresre tanította M. J. támadóit, egy a földnek fejjel lefelé álló testhelyzetben érinti ajkán vörös szerelmét. A szcénát a való életben is gyakran rekonstruálták a mozi rajongói, például lánykérésnél, és egyéb szuperhős paródiák kisfilmjeiben.

Párbaj a vonat tetjén

A második eposz mecha-polipkarú antihőse Manhattan magasvasútján párbajozik a hálószövő esetlen hőssel. A mániákus őrülttudós Doktor Oktopusz szerelme elvesztése után, a nap fúziójának feltalálást hajszolja, ami az egész metropoliszt és a világot is a porba döntheti. Kulcsfontosságú csata Peter Parker életében, ugyanis Pókember reputációja mélyponton van a new york-i közvélemény alapján. Sorsfordító ütközet ez, hogy az emberek hite visszatérjen a piros latex ruhás hősbe.

Pókember vs. Pókember

A gyermekkori barátság és szerelem elvesztése a melankólia delejébe taszítja Peter Parkert a trilógia záró akkordjában. A Sam Raimi-féle Pókember végső nemezise, Venom – a kozmoszból érkezett sötét energia – mitikus természetével, káosszal és agresszióval igyekszik elpusztítani az emberiséget. A végső csatában önfeláldozás és a mániákus hataloméhség semmisül meg a pókmutáns „ízeltlábai” által.

Pókember "visszatérése"

A hitét és erejét elhagyó pók, a csonkacsaládja fenyegetettség miatt lázasan küzd az ereje visszaszerzéséért. Nincs több felhőkarcolók közti ugrándozás, falmászás, helyette csak a teregető madzagokon való téglafalba csapódás van. A Raimi-féle poén áradat együgyűsége és szánalmassága emlékezetessé tette a nézőknek a kevésbé kacagtató momentumokat is. Peter Parker ügyefogyott karaktere három részen keresztül már nem szállít elég humorforrást, ezért volt szükség a „jobbnál jobb” szóviccekre. Ez nekünk is fájt!

Pókember vs. Zöld Manó

Willem Dafoe pszichopata karakteriben soha sem csalódunk. A jellegzetes, megviselt szúrós tekintete és diabolikus mosolya a leghitelesebb antihősöket szállítja. Ilyen az általa megformált Zöld Manó, azaz Mr. Osborne is. Pókpajtás első igazi ellenfele, aki egy testerő növelő vegyszertől gyilkolási ingereket kap. Mivel New York rendjének őrei nem nyújtanak neki elég kihívást, ezért az ügyeletes védelmezővel próbál kibabrálni. A legemlékezetesebb jelenet itt is a befejezés, ahol kacagtató véget ért Dafoe szánalmas dialógokkal kapaszkodik az életbe. Ma már megmosolyogtató a végső párharc látványvilága, azonban ne felejtsük el, hogy a rendező egyediségét magasztalja a teljes díszletek közt felvett akció.

 

Tobey Maguire első szuperhős blockbustere kapott hideget és meleget egyaránt, azonban ajánlott elvonatkoztatni a balfék Peter Parker szerepétől, mivel később több kritikailag elismert szerzői produkciókban tökéletesen helytállt (a nagy Gatsby, Vágta). A ma már 39 éves színész folyamatosan dolgozik egy sakkmester életrajzi drámáján, ahol az amerikai Bobby Fischer összecsap az orosz nemezisével Boris Spassky-val. Boldog 39. születésnapot Tobey Maguire!

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon